Start van hoofdcontent

Politiek

nl

Raad wil duidelijkheid over stikstofbesluit voor Amsterdam

23 september 2019, 19.06 uur · Foto: AT5 / Luuk Koenen

18.000 projecten zouden in Nederland op de tocht staan nadat de Raad van State een streep zette door het stikstofprogramma van de overheid. Over de gevolgen voor Amsterdam tast de gemeenteraad nog altijd in het duister.

'Ik heb vanmorgen maar weer eens een herinnering gestuurd', zegt D66-raadslid Alexander Hammelburg. Drie maanden geleden vroeg hij schriftelijk aan wethouder Ivens (Wonen,SP) of die - na de inmiddels beruchte uitspraak van de Raad van State - 'kon overzien wat de mogelijke gevolgen voor de woningproductie in Amsterdam zijn'.

Twee weken eerder al was het de fractie van GroenLinks die buitengewoon nieuwsgierig was of de uitspraak de komst van de biomassacentrales van het AEB en die in Diemen kon frustreren. Maar ook raadslid Imane Nadif wacht nog op antwoord: 'Een overzicht zou wel een keer fijn zijn, al is het maar om te weten waar je de prioriteit moet leggen.'

Lees ook: Zorgen om biomassacentrale Diemen blijven: 'Het is een stille ramp'

Projecten in gevaar
Want niet alleen bouwprojecten hebben te vrezen nadat het Programma Aanpak Stikstof (PAS) sneuvelde, ook grote plannen met de infrastructuur kunnen in de knel komen. Zo meldde RTL Nieuws dat het programma 'Hoogfrequent Spoorvervoer' op Amsterdam Centraal op een lijst in Den Haag circuleerde. Noord-Holland liet al weten dat de bouw van 10.000 huizen in de provincie in gevaar komt. En wat zijn de gevolgen voor de al vertraagde ondertunneling van de A10 bij de Zuidasdok?

Lees ook: Zuidasdok ter discussie: 'Moet je miljarden in twee kilometer snelweg stoppen?'

Ook oppositiepartijen VVD en Forum voor Democratie willen graag helderheid. Ontspringt Amsterdam de dans omdat het relatief weinig Natura 2000-gebieden kent (en dus minder rekening hoeft te houden met de uitstootnormen voor stikstof), of wordt het juist wel geraakt omdat de meeste huizen juist hier worden gebouwd. Kevin Kreuger (FvD):'Die lijst moet er zo snel mogelijk komen zodat we kunnen zoeken naar oplossingen. De heipalen voor betaalbare woningen voor de middenklasse hadden namelijk gister al in de grond moet zitten.'

Donkere wolken
Ook de Partij voor de Dieren maakt zich zorgen. Fractievoorzitter Johnas van Lammeren - niet bepaald groot fan van ongebreidelde groei - ziet wel de dreiging voor de stad met de donkere wolken boven de huidige plannen. 'Dit kan een grote impact hebben', zegt hij.

Toch zal de raad nog even geduld moeten hebben. Wethouder Van Doorninck (Duurzaamheid en Ruimtelijke Ordening, GroenLinks) heeft toegezegd de raadsleden uiterlijk half oktober te informeren. Waarom het zo lang duurt? 'Er wordt een grondige inventarisatie gedaan door zowel de gemeente en de Omgevingdsdienst, en dat kost tijd,' aldus een woordvoerder.