Stad

NL
V

Alle oververhitte Damloop-lopers buiten levensgevaar

23 september 2019, 20.35 uur · Aangepast 25 september 2019, 09.44 uur

Alle deelnemers van de Dam tot Damloop die gister naar het ziekenhuis moesten, zijn buiten levensgevaar. Dat zegt Le Champion-directeur Ron van der Jagt tegen NH Nieuws. Hij kijkt tevreden terug op zijn besluit om de race eerder te stoppen. 'Die koelbaden zijn een blijvertje. Ik sprak net een meisje dat gister de hele dag zo'n bak met ijs heeft gelegen. Ik kreeg er kippenvel van.'

De hardloopwedstrijd van Amsterdam naar Zaandam werd gisteren door de warmte - het was zo'n 25 graden - vroegtijdig gestopt. Veel hardlopers raakten oververhit. Één persoon moest worden gereanimeerd op straat en die maakt het naar omstandigheden goed.

Lees ook: Damloop tot Damloop gestaakt op verzoek van hulpdiensten

Dit alles zorgde voor een zware belasting van de hulpdiensten; die moesten tientallen keren uitrukken. De laatste groepen, zo'n 4.000 deelnemers, mochten daarom niet starten. Dit beschouwt Van der Jagt een dag later nog steeds als een goede beslissing. 'De ambulances zijn nooit overblast geweest', zegt hij tegen NH Nieuws. Volgens hem was er vooraf gerekend op zo'n dertig tot veertig ambulanceritten, maar uiteindelijk werden dit er door de hoge temperatuur tientallen meer; er moesten ook ambulances uit andere regio's komen.

Van der Jagt is ook tevreden over de koelbaden die deze editie voor het eerst bij de finish stonden. 'Het was een proef, maar die zijn zeker een blijvertje.' Eerder zei hij daar al over dat die 'mogelijk levens hebben gered'. Fysioloog Maria Hopman zei vandaag tegen NH Nieuws dat dit zéker het geval is.

Lees ook: Organisatie Dam de Damloop: 'Mogelijk levens gered met koelbaden' 

Met een van die koelbad-gebruikers heeft Van der Jagt contact gehad vandaag. 'Het huilen stond me nader dan het lachen. Ze stond fris en fruitig voor me, terwijl ze gister letterlijk met haar hele lichaam de hele dag in zo'n bad heeft gelegen. Ik ben ontzettend blij dat we dit hebben kunnen doen.'

De Ambulancedienst kan nog niet zeggen hoeveel mensen er precies mee zijn gegaan met de ambulance vanwege overhitting.

AT5 / Luuk Koenen