Start van hoofdcontent

Stad

nl

Gerechtshof: 'Gemeente was bevoegd om ja-ja-stickers in te voeren'

24 september 2019, 13.46 uur · Aangepast 24 september 2019, 14.39 uur

De gemeente mocht het systeem met de ja-ja-sticker gewoon invoeren. Dat oordeelt het gerechtshof vandaag.

Folderaars mogen sinds 1 januari 2018 alleen nog reclamedrukwerk door de brievenbus gooien, als daar een ja-ja-sticker op is geplakt. Dit tot grote ergernis van de folderbranche. 

Lees ook: Folderbranche sleept gemeente voor de rechter om ja-ja-sticker

Drie organisaties sleepten de gemeente daarom zelfs voor de rechter. Ze hoopten het nieuwe systeem tegen te houden en eisten bovendien schadevergoeding. Maar de rechtbank nam die redenatie niet over.

Hoger beroep
De folderaars gingen daarom in hoger beroep. In hun pleidooi noemden ze de invoering van de sticker 'onzorgvuldig'. Bovendien zou de maatregel volgens hen gebaseerd zijn op 'onjuiste milieuclaims'.

Maar ook het gerechtshof gaat niet mee in de bezwaren. Volgens de rechters was de gemeente bevoegd om de maatregel te treffen en is daarbij aan alle richtlijnen voldaan. 

Lees ook: Folderbranche daagt opnieuw gemeente om ja-sticker

Wethouder Marieke van Doorninck (Duurzaamheid) noemt dat 'heel goed nieuws'. 'Ik verwacht dat de uitspraak andere gemeenten aanmoedigt om snel het Amsterdamse voorbeeld te gaan volgen', stelt ze. 

Ja-ja-sticker
Uit een analyse van Onderzoek, Informatie en Statistiek (OIS) blijkt dat er inmiddels op 19 procent van de brievenbussen een ja-ja-sticker is geplakt. Voor de invoering van de sticker werd er nog bij 49 procent van de brievenbussen reclame bezorgd.