Start van hoofdcontent

Misdaad

nl

'445 extra politiemensen in strijd tegen drugscriminelen'

26 september 2019, 07.57 uur

De politie moet 445 rechercheurs extra krijgen voor een Narcotica Unit om topcriminelen te kunnen opsporen. Dat staat in voorlopige plannen van justitie en politie, meldt het AD.

Minister van Justitie, Ferd Grapperhaus, zou zich momenteel buigen over die plannen. De oprichting van de drugsbrigade zorgt ervoor dat er op korte termijn honderd ervaren rechercheurs, financieel specialisten en misdaadanalisten worden vrijgemaakt in de strijd tegen de zware georganiseerde misdaad, schrijft de krant.

Moord op advocaat
De plannen voor de anti-drugseenheid ontstonden naar aanleiding van de liquidatie van strafrechtadvocaat Derk Wiersum. Hij werd vorige week woensdag voor zijn huis in Buitenveldert doodgeschoten. Wiersum was de advocaat van kroongetuige Nabil B. in de grote 'liquidatiezaak' Marengo.

Op termijn zouden er 445 voltijdbanen extra moeten worden gecreëerd bij de politie. In tien teams zouden die rechercheurs moeten gaan samenwerken met onder meer de fiscus, de douane en de FIOD.

Lees ook: Minister Grapperhaus staat open voor hogere beloning gouden tip topcrimineel

Honderden miljoenen
De extra capaciteit gaat in eerste instantie 100 miljoen op jaarbasis kosten, in volgende jaren wordt dat 300 miljoen euro. Grapperhaus is nog met de betrokken partijen in onderhandeling.