Start van hoofdcontent

Cultuur

nl

Merel Westrik en Martin Melchers vertellen in boek over avonturen in Amsterdamse natuur

27 september 2019, 21.04 uur · Aangepast 27 september 2019, 22.34 uur

Na de documentaires Haring in 't IJ en Amsterdam Wildlife heeft het duo Merel Westrik en Martin Melchers nu een boek geschreven over de stadse natuur van Amsterdam.

In het boek 'In de bosjes' beschrijven Westrik en stadsecoloog Melchers hun avonturen in de Amsterdamse stadsnatuur. Het boek volgt op het grote succes van hun laatste samenwerking, de documentaire Amsterdam Wildlife. In drie jaar tijd zagen 14.000 bezoekers de film in de bioscoop.

Lees ook: Amsterdam Wildlife nog steeds iedere week uitverkocht: 'Overtreft onze stoutste dromen'

En dat succes krijgt een vervolg. De opbrengsten van 'In de bosjes', worden namelijk gebruikt om een vervolg op de documentaire te realiseren: Amsterdam Wildlife by night. Merel Westrik: 'Als Amsterdammers zo willen bijdragen aan een mooie documentaire over de stad dan is dat natuurlijk geweldig. We zijn al druk bezig met filmen voor Amsterdam Wildlife by night. In het boek staan allerlei anekdotes over hoe dat filmen gaat. Als Martin de lens heeft afgeplakt, omdat hij vond dat het te veel schitterde bijvoorbeeld. Of als we in een sloot vallen bij het filmen van snoeken.'

In de nieuwe film komen ook dieren voor die wel op Amsterdams grondgebied rondlopen, maar die je zelden ziet. Westrik: 'Boommarters, steenmarters, hermelijnen en wezels bijvoorbeeld. Maar we hebben ook een nestje vosjes gevonden. We hopen dat we volgend jaar kunnen beginnen met de montage van de nieuwe film.'

Lees ook: Meeuwenkuikens, vissende ijsvogels en vossen in film over wilde dieren in Amsterdam

De presentatie van het boek is morgen in het Eye filmmuseum, waar ook de documentaire Haring in 't IJ nogmaals wordt getoond.