Start van hoofdcontent

Politiek

nl

Strandeiland en groot aantal woningbouwprojecten mogelijk geraakt door stikstofbesluit

1 oktober 2019, 17.18 uur · Aangepast 1 oktober 2019, 17.50 uur · Foto: AT5 / Luuk Koenen

De tweede fase van Strandeiland, waarbij zo'n drieduizend woningen gebouwd moeten worden, en een groot aantal woningbouwprojecten veroorzaken een toename van stikstof. En daardoor zijn er mogelijk problemen om ze uit te voeren. Het is nog maar de vraag of deze bouwprojecten in de huidige vorm door kunnen gaan. Meerdere projecten in de stad liggen al stil.

Dat schrijft verantwoordelijk wethouder Van Doorninck in een brief aan de gemeenteraad. De problemen voor bouwprojecten in heel Nederland zijn omvangrijk door een uitspraak van de Raad van State. Die zette namelijk eind mei een streep door het Nederlandse stikstofbeleid: Programma Aanpak Stikstof (PAS). Het PAS is volgens de raad te vrijblijvend en schadelijk voor de Natura 2000-gebieden.

Stikstofproblemen door uitspraak Raad van State
Op 29 mei van dit jaar deed de Raad van State (RvS) twee belangrijke uitspraken over het Programma Aanpak Stikstof (PAS). De RvS oordeelde dat PAS niet gebruikt mag worden voor de toestemming van activiteiten die leiden tot meer stikstofuitstoot, zeker niet in de buurt van natuurgebieden (zogenaamde Natura 2000 gebieden).

Volgens Van Doorninck zijn de problemen voor Amsterdam in vergelijking met bijvoorbeeld Den Haag en Rotterdam een stuk minder groot. Dat komt omdat de Natura-2000 gebieden hier op een grotere afstand liggen dan in de andere steden. De natuurgebieden die in de buurt van Amsterdam liggen - op maximaal tien kilometer - zijn onder andere het Twiske, Oostzanerveld en Ilperveld. 

Projecten stilgelegd
Door de uitspraak van de Raad van State liggen er al meerdere projecten in de stad stil. Welke dat precies zijn, schrijft de wethouder niet. Ook haar woordvoerder wil hierover niks zeggen. Van Doorninck laat wel voor het eerst weten welke problemen de stad mogelijk te wachten staan door het stikstofbesluit.

Strandeiland
Bij het project Strandeiland eerste fase is een natuurvergunning op basis van het PAS verleend. Deze is onherroepelijk en dus kan dit deel van het mega-bouwproject wel doorgaan. De tweede fase, zo'n drieduizend woningen, staat wel op losse schroeven. 'Voor dit project wordt een beoordeling opgesteld om te onderzoeken of de effecten kunnen worden gematigd.'

Woningbouwprojecten in de stad
Ook voor een groot aantal woningbouwprojecten in de stad is het nog maar de vraag of ze door kunnen gaan, zo schrijft de wethouder. Er wordt aanvullend onderzoek gedaan naar de gevolgen van de uitspraak voor deze projecten. Per geval kijkt de gemeente of er problemen zijn en welke oplossingen er mogelijk zijn.

Lees ook: Raad wil duidelijkheid over stikstofbesluit voor Amsterdam

Daarnaast moeten enkele bedrijven in de stad nog een natuurvergunning aanvragen. Ook voor deze groep wordt een nieuwe berekening gemaakt en gekeken naar mogelijke oplossingen. 

Oplossingen
Concrete oplossingen voor het stikstofprobleem heeft de stad nog niet. Wel stelt de wethouder dat Amsterdam al veel doet om de uitstoot van stikstof terug te dringen. Ze noemt onder andere het autoluw maken van de stad en het grote plan geen huis meer aan te sluiten op aardgas. Voor de lange termijn zou het terugdringen van de maximum snelheid soelaas kunnen bieden. Maar er is meer onderzoek nodig naar zulke maatregelen, zo erkent Van Doorninck.

Lees ook: Geen 130 km p/u tussen Amsterdam en Utrecht door stikstofvonnis

Eind deze maand komt de gemeente met een specifieke inventarisatielijst. Dan moet meer duidelijk worden over de omvang van het probleem. Maar dat het een lange lijst gaat worden en veel bouwprojecten met duizenden woningen mogelijk in de problemen komen, is al wel duidelijk.

Inloopspreekuur
Amsterdam opent op korte termijn een mailadres. Ook wordt er gestart met een inloopspreekuur. Hier kunnen belanghebbenden van lopende projecten hun vragen kwijt.