Start van hoofdcontent

112

nl

Honderden klimaatactivisten blokkeren Stadhouderskade, politie paraat

7 oktober 2019, 06.57 uur · Aangepast 7 oktober 2019, 09.19 uur

Klimaatactivisten van Extinction Rebellion blokkeren zoals aangekondigd de Stadhouderskade ter hoogte van het Rijksmuseum. Dit ondanks dat de actie door de driehoek (burgemeester, justitie, politie) werd verboden. De Mobiele Eenheid (ME) van de politie is in groten getale aanwezig.

Enkele demonstranten aangehouden
De politie heeft de actievoerders inmiddels verzocht de Stadhouderskade te verlaten en zich naar het Museumplein te verplaatsen. Vooralsnog blijven die de Stadhouderskade echter blokkeren. Daarom zijn inmiddels enkele demonstranten aangehouden en heeft de politie materialen van enkele demonstranten in beslag genomen. 

Lees ook: Klimaatactivisten zetten protest voor Rijksmuseum door ondanks verbod van de gemeente

De actiegroep liet eerder weten de blokkade zo lang te laten duren als nodig om drie eisen van de groep in te willigen. Die eisen zijn 'dat overheden de ernst van de ecologische en klimaatcrisis erkennen, dat ze de burgers daarover eerlijk en helder informeren en daarnaar handelen.'

Lees ook: Blokkades van klimaatactivisten op Stadhouderskade zijn verboden

De driehoek liet daarop weten een dergelijke actie niet toe te staan omdat het vreesde voor wanordelijkheden. 'U blokkeert ook de nooduitgangen van het Rijksmuseum. Bovendien is de Stadhouderskade een calamiteitenroute en kunnen door uw actie aanrijdtijden van nood- en hulpdiensten vertraagd raken', schreef burgemeester Halsema in een brief aan de actievoerders.