Start van hoofdcontent

Stad

nl

Negentig demonstranten aangehouden in omgeving Rijksmuseum

7 oktober 2019, 08.52 uur · Aangepast 7 oktober 2019, 15.45 uur · Foto: Martin Damen

Klimaatactivisten van Extinction Rebellion blokkeren zoals aangekondigd de Stadhouderskade ter hoogte van het Rijksmuseum. Volg alle ontwikkelingen rond de blokkade hier live.

De demonstratie begon al vroeg in de ochtend. 'Ik sta met al mijn broeders en zusters hier', vertelde een actievoerder. 'Mensen wereldwijd beginnen wakker te worden en te begrijpen dat als we willen overleven, we iets anders moeten doen.'

AT5 deed vanochtend al verslag van de demonstratie:

AT5

90 demonstranten
Inmiddels heeft de politie actievoerders verzocht de Stadhouderskade te verlaten en zich naar het Museumplein te verplaatsen. Vooralsnog blijven die de Stadhouderskade echter blokkeren. Er zijn daarom al ongeveer 90 demonstranten aangehouden, bovendien heeft de politie materialen van enkele demonstranten in beslag genomen. 

Verplaatsen
Daarnaast heeft een groep demonstranten besloten om zich te verplaatsen naar andere delen van de stad. Ze zijn inmiddels gesignaleerd bij het Leidseplein en in de buurt van het DeLaMar Theater. Een actievoerder laat weten dat de demonstranten rond blijven lopen en willen eindigen in het centrum.

Toch lijkt een deel van de groep nu weer terug te keren naar het Rijksmuseum, maar daar haalt de politie klimaatactivisten juist in hoog tempo weg

AT5