Start van hoofdcontent

Stad

nl

Ook tweede blokkade van Stadhouderskade voorbij

7 oktober 2019, 15.26 uur · Aangepast 7 oktober 2019, 20.10 uur

Het klimaatprotest op de Stadhouderskade bij het Rijksmuseum leek voorbij, tegen 18.15 uur werden de laatste activisten afgevoerd door de politie. Maar een kruispunt verder, bij de Hobbemakade werd toch weer bezet.

Update 19.30 uur: Ook bij de bezetting van het kruispunt van de Hobbemakade en de Stadhouderskade zijn bussen ingezet om klimaatactivisten af te voeren. Inmiddels is het kruispunt daar weer vrij.

Rond 15.00 uur begon de politie een einde te maken aan de wegblokkade van de klimaatactivisten bij het Rijksmuseum. De activisten werden een voor een van de straat geplukt en naar bussen gebracht. Burgemeester Halsema heeft daarvoor een noodbevel uitgevaardigd.

De bussen reden naar een afgelegen locatie binnen Amsterdam, daar werden de activisten vrijgelaten. Sommige activisten verzetten zich hevig bij de politieactie en moesten worden gedragen, andere liepen uit zichzelf. De Amsterdamse politie werd ondersteund door de Nationale Politie. 

AT5

Lees ook: Honderden klimaatactivisiten blokkeren Stadhouderskade, politie paraat

Noodbevel
Burgemeester Halsema vaardigde voor de verplaatsing een noodbevel uit. 'Aangezien een grote groep het verbod blijft negeren is de driehoek (burgemeester, politie en justitie, red.) nu gedwongen tot bestuurlijke maatregelen over te gaan. Wel kunnen mensen tot 19.00 uur terecht op het Museumplein om te demonstreren.'

Zeker tientallen demonstranten werden eerder vandaag al aangehouden. Ook werden eerder al materialen van enkele demonstranten in beslag genomen. Andere groepen klimaatactivisten trokken vanmiddag door de stad en blokkeerden op verschillende plekken de weg.

AT5

Blokkade
Vandaag protesteren klimaatactivisten van de actiegroep Extinction Rebellion door de weg te blokkeren op de Stadhouderskade. Ze willen hiermee aandacht vragen voor de klimaatproblemen.

Gemeente, justitie en de politie verboden dit, maar de activisten zetten toch door. Eerder vandaag verzocht de politie de actievoerders de Stadhouderskade te verlaten en zich naar het Museumplein te verplaatsen. Maar ook hier gaven de demonstranten geen gehoor aan.