Stad

Amsterdamse goudvoorraad verhuist naar Haarlem

7 oktober 2019, 16.30 uur · Foto: YouTube / Niki Padidar

Whatsapp

De Nederlandsche Bank (DNB) verhuist de complete Amsterdamse goudvoorraad tijdelijk naar Haarlem. Het gaat om 14.000 goudstaven, die een totale waarde hebben van 6,4 miljard euro.

Hiervoor is gekozen omdat het DNB-kantoor in Amsterdam wordt gemoderniseerd, meldt de NOS. Zodra het goud op een andere plek ligt, kan de modernisering volgens de bank sneller uitgevoerd worden. 

Daarom worden de staven eind volgend jaar verplaatst naar een voormalige gelddrukkerij in Haarlem.

Grote operatie
Het gaat om een grote operatie: de staven wegen elk bijna 12,5 kilo. 'Maar daar hebben we ervaring mee', stelt directeur bedrijfsvoering Maaike van Leuken. 'Eerder hebben we ook al een deel van onze goudvoorraad uit de VS naar Nederland teruggehaald.' 

Het blijft daarentegen niet bij goud: DNB verwerkt jaarlijks ongeveer een miljard aan contant geld. Ook deze zogenoemde 'geldvloer' moet naar Haarlem worden overgeplaatst. 

Kennisinstituut
In de tussentijd ondergaat het kantoor in Amsterdam een transformatie. Het moet een transparanter gebouw worden en een kennisinstituut 'voor alle Nederlanders'. Hier passen de zware beveiligingsmaatregelen die nodig zijn voor de goudvoorraad eigenlijk niet meer bij, vindt de bank. 

Lees ook: Geld- en goudvoorraad kluis DNB gaat mogelijk verhuizen

Daarom keren de goudstaven uiteindelijk niet terug naar Amsterdam. Ze zullen naar een definitieve locatie gebracht worden, die ook beter bereikbaar is.

Het gaat om een 'cash centre' op defensieterrein Camp New Amsterdam in Zeist. In 2023 verhuizen de goudstaven naar deze nieuwe bestemming. 

Whatsapp