Start van hoofdcontent

Stad

nl

Terugkijken: een dag van klimaatblokkades op de Stadhouderskade

7 oktober 2019, 20.00 uur · Aangepast 7 oktober 2019, 20.50 uur

Honderden klimaatactivisten blokkeerden vandaag de Stadhouderskade, ondanks het verbod van de gemeente. Meer dan 90 demonstranten werden opgepakt, maar dat weerhield de actievoerders er niet van om later op de avond opnieuw de straat op te gaan.

Actiegroep Extinction Rebellion kondigde enkele dagen geleden blokkade-acties aan. Het idee was om een deel van de Stadhouderskade, in de buurt van het Rijksmuseum, te blokkeren voor al het verkeer. 

De blokkade moest 'zo lang duren als nodig is om de drie eisen van Extinction Rebellion in te willigen'. Zo hoopten de activisten 'dat overheden hierdoor de ernst van de ecologische en klimaatcrisis erkennen, dat ze de burgers daarover eerlijk en helder informeren en daarnaar handelen.'

Verbod
De driehoek (burgemeester, justitie, politie) gaf aan dat de activisten weliswaar het recht hebben om te demonstreren, maar niet op deze manier. Daarom werd de demonstratie verboden. 

Lees ook: Blokkades van klimaatactivisten op Stadhouderskade zijn verboden

Maar vanochtend bleken de activisten zich daar niets van aan te trekken. Ze stonden al om 05.00 uur klaar met hun spandoeken, om aandacht te vragen voor de klimaatproblemen.  

Lees ook: Klimaatactivisten zetten protest voor Rijksmuseum door ondanks verbod van de gemeente

'Ik sta met al mijn broeders en zusters hier', vertelde een van hen. 'Mensen wereldwijd beginnen wakker te worden en te begrijpen dat als we willen overleven, we iets anders moeten doen.'

Vreedzaam
De eerste uren verliep de demonstratie behoorlijk vreedzaam. Maar toen de actievoerders bleven weigeren om te vertrekken, werden er alsnog maatregelen genomen. Om 15.00 uur volgde er dan ook een noodbevel van de burgemeester. De politie begon daarop vaart te maken met het wegvoeren van demonstranten. 

Bekijk hier een video van de 'protestloop':

AT5

Een aantal van hen was al vertrokken naar andere delen van de stad. Zo werden ze gesignaleerd bij het Leidseplein en zelfs op de Dam. Uiteindelijk besloten ze toch terug te keren naar het Rijksmuseum, 'om de broeders daar te steunen'. 

Arrestaties
In de omgeving van de Stadhouderskade werden uiteindelijk ruim 90 activisten gearresteerd. Andere demonstranten werden op speciale bussen van het GVB gezet en naar afgelegen gebieden binnen de stad gebracht. In totaal werden 270 personen verplaatst, zij werden niet gearresteerd.

Bekijk hier een video van een omstander:

AT5

Ongeveer 60 van de arrestanten zijn inmiddels weer vrijgelaten. Ze hebben wel een boete gekregen.

Opnieuw bezet
Tegen 18.15 uur werden de laatste activisten afgevoerd door de politie. Maar een kruispunt verder, bij de Hobbemakade, werd toch weer bezet door zeker honderd mensen. Inmiddels zijn ook deze activisten vertrokken, bovendien zijn de blokkades opgeheven. 

Wereldwijd
Niet alleen in Amsterdam liet Extinction Rebellion vandaag van zich horen. Onder meer in Londen, Berlijn, Vancouver, New York en Buenos Aires gingen activisten de straten op. Op meerdere plekken zijn de demonstraties nog steeds gaande.