Start van hoofdcontent

Stad

nl

Belegger bezorgd over de kwaliteit van toekomstige nieuwbouw in Amsterdam

12 oktober 2019, 13.02 uur · Aangepast 23 januari 2020, 15.29 uur · Door Redactie

Belegger Nicole Maarsen vreest dat investeerders in nieuwbouwwoningen in de toekomst minder kwaliteit kunnen leveren door hoge grondkosten in Amsterdam. Ze roept de gemeente op om in gesprek te gaan.

'Als je nu zestig procent van de waarde van een pand aan grondkosten moet uitgeven, dan kun je bijna geen kwaliteit meer neerzetten', vertelt de bezorgde Nicole Maarsen. Volgens haar is er een dialoog nodig tussen investeerders in nieuwbouw en de gemeente Amsterdam. Het is namelijk nog maar de vraag of beleggers nog wel willen bouwen als de kwaliteit op deze manier onder druk staat.

Het multifunctionele gebouw West Beat dat nu op de hoek van de Lelylaan en de Delflandlaan wordt gebouwd, is voor Maarsen een voorbeeld van hoe in het verleden nog wel kwaliteit kon worden gewaarborgd. De plannen voor het complex zijn zes jaar geleden ontwikkeld, toen de gemeente Amsterdam nog lagere grondkosten hanteerde. 

Aandacht voor kwaliteit
De lage grondkosten hebben destijds de ontwikkelaar in staat gesteld om extra geld en aandacht in de kwaliteit van het ontwerp te stoppen. West Beat wordt geen gebouw dat als een blokkendoos uit gelijke eenheden is opgebouwd, maar een gebouw met een grote variatie. Maarsen vertelt: 'Hier zijn bijvoorbeeld 88 bogen in de maak, waarvan er maar drie hetzelfde zijn.' 

In het gebouw in Nieuw-West komen 150 woningen en op de begane grond komt ruimte voor horeca, een cultureel podium en winkels. Als alles volgens plan verloopt, wordt het gebouw in de zomer van 2020 opgeleverd.

Lees ook: Gemeente over vertrekkende vastgoedbeleggers: 'In de regio moet ook gebouwd worden.'

Multifunctioneel
Het combineren van maatschappelijke functies, commerciële functies, horeca en wonen binnen één gebouw is volgens Maarsen van grote toegevoegde waarde. 'Ik ben van mening dat we veel meer functies moeten combineren omdat dat veel krachtiger is. Dat je daar uiteindelijk de kwaliteit van de stad mee verbetert', aldus Maarsen.

Maarsen belegt voor een pensioenfonds en benadrukt dat het voor pensioenfondsen van groot belang is om kwalitatief hoogstaande nieuwbouw te kunnen blijven ontwikkelen. Pensioenfondsen moeten immers met hun beleggingen de waarde van pensioengelden behouden en vergroten.

Meer Bouw Woon Leef?
Kijk naar meer video's over bouwen, wonen en leven in Amsterdam op de YouTubepagina van Bouw Woon Leef.