Start van hoofdcontent

Stad

nl

Spar City mag van gemeente toch weer open

17 oktober 2019, 21.34 uur · Aangepast 17 oktober 2019, 22.51 uur · Foto: Google Streetview

De Spar City in de Nieuwe Doelenstraat mag weer open. Volgens de gemeente kan de winkel toch niet gekwalificeerd worden als 'minisupermarkt'.

Dat vertelt een woordvoerder van de gemeente aan Het Parool. Eerder besloot de voorzieningsrechter nog dat Spar City moest sluiten. De winkel zou niet aan het bestemmingsplan voldoen. 

In het pand - waar vroeger Wijkcentrum d' Oude Stadt zat - mag namelijk geen (mini)supermarkt worden gevestigd.

Eigenaresse hotel maakt bezwaar
De kwestie kwam naar voren nadat de eigenaresse van een nabijgelegen hotel bezwaar maakte tegen de komst van Spar City. Het bedrijf zou volgens haar een negatief effect hebben op het woon- en leefklimaat. En daarmee ook op de uitstraling van haar vijf sterren-hotel.

Lees ook: Eigenaresse hotel zorgt voor sluiting Spar in binnenstad

Ze benadrukte bovendien dat er niet aan het bestemmingsplan was voldaan. Maar zowel de gemeente als Spar City ging daartegenin. De nieuwe vestiging zou een 'to go-formule hanteren' en alleen producten verkopen die geen of slechts een beperkte bereidingstijd nodig hebben. Het bedrijf was daarom wél toegestaan, werd er gezegd.

Huishoudelijke artikelen
De rechter verwierp deze redenering. Er zouden namelijk toch huishoudelijke artikelen in de winkel te vinden zijn, daarom moest Spar City voorlopig de deuren sluiten.

De gemeente kreeg vervolgens zes weken de tijd om met een betere motivering te komen voor het verstrekken van een vergunning. 

'Geen overtreding'
Naar aanleiding daarvan is het stadsdeel gaan kijken bij de vestiging. 'We vonden geen huishoudelijke artikelen in de winkel', zegt de woordvoerder. 'Er is geen overtreding geconstateerd, het stadsdeel kan daarom niet handhavend optreden.' Spar City hoeft dus uiteindelijk toch niet dicht.

Het is nog onduidelijk of het hotel vervolgstappen gaat zetten.