Start van hoofdcontent

Stad

nl

Vlogcursussen ongedocumenteerden kosten zo'n 7700 euro

22 oktober 2019, 07.01 uur

Het aanbieden van vlogcurssusen aan ongedocumenteerden, veelal uitgeprocedeerde asielzoekers, kost de gemeente 7776 euro. Er doen enkele tientallen asielzoekers aan de cursussen mee.

Dat heeft het stadsbestuur laten weten in antwoord op vragen van VVD-raadslid Marianne Poot. Zij stelde de vragen nadat duidelijk werd dat de gemeente dit jaar ruim vijf miljoen euro kwijt is aan subsidies voor projecten voor de ongedocumenteerden. 

Lees ook: Dit zijn de zes nieuwe plekken waar ongedocumenteerden worden opgevangen

Valse hoop
'De fractie van de VVD wil op korte termijn weten of het klopt dat de gemeente tegen beter weten in valse hoop biedt aan deze groep mensen door hen deze begeleiding aan te bieden', schreef Poot. Ze stelde dat opvang gericht moet zijn op terugkeer naar het land van herkomst. 

Het stadsbestuur antwoordde gisteren dat uit onderzoek is gebleken dat ongedocumenteerden beter aan hun toekomstperspectief kunnen werken als er sprake is van 'een stabiele leefsituatie, begeleiding en activering'. De zogenoemde participatie-activiteiten zouden een 'essentieel onderdeel van de perspectiefplannen die de ongedocumenteerde samen met de casemanager opstelt' zijn. 

Lees ook: Uitgeprocedeerde asielzoekers krijgen leefgeld en casemanager

ASKV
De cursus vloggen wordt aangeboden door het door de gemeente gesubsidieerde Amsterdams Solidariteits Komitee Vluchtelingen (ASKV). Het ASKV krijgt in totaal zo'n 325.000 euro voor het aanbieden van participatie-activiteiten, waarvan 7776 euro voor de vlogcursussen bestemd is. Er doen 36 uitgeprocedeerde asielzoekers mee aan de cursussen.

'De vlogcursus bestaat uit de basisprincipes van het vloggen', schrijft het stadsbestuur. 'In de videobeelden (vlog) kan men vertellen wat ze hebben meegemaakt. De deelnemers krijgen de mogelijkheid om hun ervaringen en levensverhaal over te brengen of onderwerpen naar keuze aan de kaak te stellen.'

De gemeente vangt zo'n 500 uitgeprocedeerde asielzoekers op verschillende plekken in de stad op.