Start van hoofdcontent

Misdaad

nl

Politie: 'Martin Kok in de val gelokt door Schotse crimineel Christopher Hughes'

22 oktober 2019, 20.02 uur · Aangepast 8 januari 2020, 16.14 uur · Door Redactie

Europol is op zoek naar informatie over vijf gevaarlijke Schotse criminelen die vermoedelijk regelmatig in Amsterdam zijn. Een van hen zou bovendien betrokken zijn geweest bij de moord op misdaadvlogger Martin Kok. De 30-jarige Christopher Hughes zou zijn ingezet om Kok in 2016 in de val te lokken. Voor alle vijf de Schotten is een beloning van 5000 pond uitgeloofd.

Dat maakt de politie vanavond bekend in het programma Opsporing Verzocht. Hughes zou bij Kok zijn geweest op de avond waarop hij in zijn auto werd doodgeschoten voor een seksclub in Laren.

Twee pogingen op één dag
Kok had op de bewuste dag een afspraak met een zakenpartner in een hotel. Nu zijn er aanwijzingen dat dat de 30-jarige Hughes was, die zich presenteerde als vertegenwoordiger van een bedrijf dat gespecialiseerd was in versleutelde telefoons. Toen de twee na de afspraak het hotel weer uit kwamen lopen, vond de eerste moordpoging van die dag plaats.

Een tweetal mannen kwam van achteren aansnellen en een van hen richtte een wapen op Martin Kok. Het pistool ging niet af, maar op camerabeelden is te zien dat Hughes over zijn schouder de man met het wapen kan hebben gezien. Omdat hij daar niet op reageerde, denkt de politie dat Hughes betrokken was.

Lees ook: Ex-crimineel en misdaadjournalist Martin Kok gedood bij Larense seksclub

Diezelfde avond gaan Kok en Hughes samen naar de seksclub in Laren. Als ze daar naar buiten komen, gaan ze beide naar hun eigen auto. Dan komt het tweetal opnieuw tevoorschijn en vindt Martin Kok de dood.

'Ontvoeringen, martelingen en moorden'
In totaal zoeken de Europese opsporingsdiensten vijf Schotten, die lid zouden zijn van hetzelfde criminele imperium. Opgegroeid in de achterstandswijken van Glasgow, hebben ze zich ontwikkeld tot 'keiharde straatvechters' en zijn ze inmiddels de meest gezochte criminelen van Schotland.

Twee van hen, de broers James en Barry Gillespie, zouden aan het hoofd van het imperium staan. De andere drie zijn handlangers. De mannen worden verdacht van ontvoeringen, martelingen en moorden. Ook zouden ze betrokken zijn bij de internationale drugshandel. De politie heeft aanwijzingen dat ze nog altijd actief zijn in het criminele circuit, ook al zijn ze alle vijf op dit moment voortvluchtig.

Opsporing Verzocht

De vijf gezochte criminelen: v.l.n.r. James Gillespie, Barry Gillespie, Jordan Owen, Christopher Hughes en James White.

Vastgoedontwikkelaars
De vijf Schotten zouden zich tegenwoordig regelmatig in Amsterdam, Rotterdam en Eindhoven ophouden. Enkele van hen zouden vermoedelijk zelfs in Amsterdam wonen of hebben gewoond.

Sterker nog, de broers James en Barry Gillespie zouden zich in Amsterdam voordoen als vastgoedontwikkelaars. In die hoedanigheid zouden ze zich in expatcommunities kunnen laten zien. Expats worden dan ook opgeroepen om extra op te letten.

Lees ook: Martin Kok over 'bom': 'Ze doen hun best maar. Wij gaan lekker zuipen en hoeren snoeren'

Aliassen
Van drie van de vijf Schotse criminelen is bekend dat ze ook onder aliassen door het leven gaan. James Gillespie noemt zichzelf ook wel James Gardener; zijn broer Barry staat ook bekend als 'Eamon Fitzpatrick'. Een derde, James White, noemt zichzelf ook Jamie Smith.

Bekijk de video hieronder voor de volledige signalementen. De gouden tip die tot aanhouding van een van de vijf Schotse criminelen leidt, wordt beloond met 5000 pond. Dat is omgerekend ongeveer 5800 euro.

Seksclub Boccaccio
Misdaadblogger en ex-crimineel Martin Kok werd op 8 december 2016 doodgeschoten. De zomer daarvoor werd er ook al een bom onder zijn auto geplaatst, die hij zelf ontdekte toen hij bij de auto terugkwam na een avond in een restaurant. Een jaar daarvoor werden het huis en de auto van Martin Kok beschoten.

Lees ook: Moord Martin Kok behandeld bij groot 'Marengo'-proces