Stad

NL
V

Obesitaskliniek bij Sloterdijk opent de deuren: 'Ik ben geen kermisattractie meer'

29 oktober 2019, 21.00 uur

Met het faillissement van het MC Slotervaart verdween eind vorig jaar de grootste afdeling voor maagverkleiningen, waar jaarlijks 1200 operaties werden gedaan. Om dit gat op te vullen opent vanaf morgen een Obesitaskliniek bij Sloterdijk. 'Ik viel 85 kilo af', vertelt de 61-jarige Frank Vanenburg, die tot voor kort 220 kilo woog.

Frank Vanenburg herken je nauwelijks meer terug op foto's van twee jaar geleden. 'Ik was heel ontevreden over mijzelf maar ik camoufleerde het gewoon door mij joviaal te gedragen', vertelt hij. De dokter schudde hem wakker toen hij vertelde dat Frank niet lang meer zou leven als hij op deze voet doorging.  

Hij onderging een maagoperatie, net zoals de 31-jarige Suzanne Angevare. Ze woog op haar zwaarst 135 kg. 'Afschuw is het eerst woord wat bij mij opkomt. Ik was niet blij met mijzelf. Je kan wel zeggen depressief', vertelt ze. 

Geen plek door faillissement MC Slotervaart
Een maagverkleining bood uitkomst voor beiden. Volgens Ignace Janssen van de nieuwe Obesitaskliniek is er een enorme toestroom van nieuwe patiënten sinds het faillissement van het Slotervaart, waar jaarlijks ongeveer 1200 maagverkleiningen werden gedaan. 'Dan heb je in één keer een heel groot gat. Dat wil zeggen dat per jaar ongeveer  1200 mensen een nieuwe plek moesten vinden. Dat gat gaan wij nu opvangen.' De operaties worden uitgevoerd in het OLVG, maar de voor en na zorg vindt plaats in de kliniek.

Lees ook: Een operatie de oplossing van obesitas?: 'Geweldig om mensen hun leven terug te geven'

Overgewicht in Amsterdam
Tienduizenden Amsterdammers zijn te dik. Alhoewel het aantal mensen met overgewicht stagneert, zijn de zorgen groot. 'Ernstig overgewicht neemt nog steeds toe. Zeker bij de mensen die niet echt van Nederlandse oorsprong zijn, zoals in de Turkse cultuur. Daar is overgewicht een nog groter probleem. Dat komt doordat eten daar super belangrijk is', vertelt Janssen. 

'Ik ben geen kermisattractie meer'
Frank en Suzanne werken ondertussen hard aan zichzelf en hebben hun leefstijl aangepast. De maagverkleining heeft hun een ander leven gebracht. 'Op straat keken mensen je altijd aan alsof je een kermisattractie bent. Dat is nu niet meer', vertelt Frank trots.

Suzanne moet nog wennen aan haar nieuwe lichaam en loopt automatisch winkels binnen voor grote maten terwijl ze dat niet meer hoeft. 'Ik heb nog steeds geen perfect lichaam, dat gaat ook niet gebeuren. Maar ik kan wel zeggen dat ik oprecht gelukkig ben met mijn leven', aldus Suzanne.