Start van hoofdcontent

Politiek

nl

Realiseren opvang ongedocumenteerden gaat 'uiterst moeizaam'

29 oktober 2019, 18.44 uur · Foto: AT5 / Luuk Koenen

Het 24 uur per dag opvangen van 500 ongedocumenteerden, veelal uitgeprocedeerde asielzoekers, is nog steeds niet goed van de grond gekomen. Er is namelijk nog geen plek voor 'nieuwe' ongedocumenteerden.

Dat blijkt uit de beantwoording van het stadsbestuur van vragen van de VVD over kraakacties van de uitgeprocedeerde asielzoekers die zich verenigd hebben in de groep We Are Here. De partij vroeg of de 24-uursopvang als succesvol wordt gezien, omdat er nog steeds panden gekraakt blijven worden.

Lees ook: Ondernemer uit eigen pand gezet door We Are Here-krakers

Wachtlijst
'Helaas gaat het realiseren van opvanglocaties in de huidige vastgoedmarkt uiterst moeizaam', antwoordt het stadsbestuur. 'Pas als er doorstroming in de huidige opvang is, of uitbreiding met nieuwe locaties, komen mensen die op de wachtlijst staan in aanmerking voor een opvangplek.'

Op dit moment zijn er wel een paar locaties waar 392 ongedocumenteerden 24 uur per dag worden opgevangen. Het gaat onder meer om panden op Walborg in Buitenveldert en Schuitenhuisstraat in Nieuw-West. Verantwoordelijk wethouder Rutger Groot Wassink wil echter meer locaties, zodat er op elke plek 50 tot 70 ongedocumenteerden kunnen wonen. Bovendien loopt van een aantal huidige locaties het huurcontract af.

Lees ook: Groot Wassink: 'Mail als u een pand voor ongedocumenteerden hebt'

Maximaal 302 plekken
In de zomer schreef wethouder Groot Wassink al in een brief aan de gemeenteraad dat er acht panden zijn uitgekozen om te dienen als 24-uursopvang. Deze panden kunnen echter maximaal 302 plekken leveren.

In de opvanglocaties moeten de asielzoekers werken aan een 'duurzame oplossing': een legaal verblijf in Nederland, terugkeer naar het land van herkomst of vertrek naar een ander land. Hiervoor worden ze onder meer begeleid door een casemanager.