Start van hoofdcontent

Stad

nl

Noorderlingen willen actie van Ymere: 'Die loden leidingen moeten er zo snel mogelijk uit'

1 november 2019, 17.26 uur · Aangepast 1 november 2019, 18.03 uur

Bewoners van Tuindorp Buiksloot in Noord willen dat woningcorporatie Ymere snel actie onderneemt tegen het lood in hun waterleidingen. Ze kwamen gisteravond bij elkaar om hun zorgen uit te spreken.

Ruim twee weken geleden kregen buurtbewoners een brief van Ymere op de mat waarin stond dat oude huizen kunnen zijn aangesloten op loden leidingen. De GGD reageerde hierop met de waarschuwing dat een teveel aan lood in je lichaam een negatieve invloed kan hebben op de hersenontwikkeling van kinderen. Sinds deze berichten heerst er veel onrust en onduidelijkheid in Noord.

'Ymere moet die loden leidingen gewoon weghalen, waarom zou je dit veel langer laten liggen als kinderen wordt geadviseerd geen drinkwater te drinken', stelt een buurtbewoner. Het is nu twee weken geleden sinds de brief, maar de Noorderlingen zijn niet veel wijzer geworden.

Lees ook: GGD Amsterdam: duizenden woningen hebben nog ongezonde loden leidingen

Voor de buurtbewoners, maar ook voor Ymere is het onduidelijk hoe groot het probleem is en om welke woningen het precies gaat. 'Ik ben erg geschrokken, mijn kind is hier opgegroeid en mijn kleinkind heeft tot zijn achtste jaar bij me in huis gewoond en water gedronken. Mijn kind was zo gek op water, mijn moeder zei weleens: 'mag ze geen limonade hebben'?'

Suzanne de Jager komt uit de buurt en is initiatiefnemer van de buurtbijeenkomst. Ze geeft aan dat ze Ymere best de tijd willen geven om het probleem in kaart te brengen, maar dat ze alle stappen kritisch zullen volgen. 'Daarnaast willen we ook aan de GGD en Waternet ons belang en onze onrust duidelijk maken.'

Lees ook: Ymere heeft geen zicht op omvang lood-in-water-probleem, bewoners maken zich zorgen

Ymere laat weten eerst het probleem goed in kaart te willen brengen, daarna gaan ze per woning kijken hoe snel de leidingen vervangen kunnen worden. Tot die tijd zijn er op woensdag 6, 13 en 20 november inloopbijeenkomsten waar buurtbewoners terecht kunnen met vragen.