Start van hoofdcontent

Stad

nl

Onderwijsbond AOb zet lerarenstaking woensdag toch door

3 november 2019, 13.35 uur · Aangepast 4 november 2019, 19.01 uur · Foto: Een eerdere demonstratie van leraren op de Dam.

De grootste vakbond van onderwijspersoneel AOb zet de staking van woensdag 6 november toch door. Dat heeft het bestuur besloten na een crisisoverleg in Utrecht. Ook de eerder geplande demonstratie op de Dam gaat door, meldt de bond aan AT5.

Veel leraren waren woedend wegens het afblazen van de staking, nadat het kabinet een eenmalige bijdrage van 460 miljoen euro had toegezegd.

De bond schrijft in een reactie dat het hoofdbestuur afstand neemt van het convenant dat de bonden en werkgevers afgelopen vrijdag afsloten met onderwijsminister Arie Slob. AOb-voorzitter Liesbeth Verheggen treedt af. 'De beslissing moest op die vrijdagmiddag worden genomen en dat was te snel', aldus Verheggen.

Lees ook: Leraren demonstreren tijdens grote onderwijsstaking op Dam

Verheggen vindt dat ze niet juist heeft gehandeld. 'Ik had het convenant niet direct moeten tekenen, maar het in het weekeinde aan het hoofdbestuur moeten voorleggen en een ledenraadpleging moeten houden.' Het hoofdbestuur noemt het besluit van Verheggen 'een moeilijke beslissing, maar Liesbeth neemt haar verantwoordelijkheid'.

Volgens de bond is er een structurele investering in het onderwijs nodig. Hoeveel scholen zich bij de staking aansluiten is niet duidelijk. Voordat de staking vrijdag werd afgeblazen ging het landelijk om bijna 3000 scholen.