Ajax houdt stand tegen Chelsea na twee rode kaarten in krankzinnig duel (4-4)

5 november 2019, 22.42 uur · Aangepast 6 november 2019, 07.31 uur · Door Redactie

Fantastisch spel, een uitblinkende Ziyech en een ruime voorsprong van 1-4. Toch mag Ajax blij zijn met een punt tegen Chelsea. Nadat zowel Daley Blind als Joël Veltman rood kregen in dezelfde minuut, kwam Chelsea langszij. Het werd 4-4.

De wereld zag er halverwege de tweede helft nog zo rooskleurig uit. Vooral in de eerste 45 minuten speelde Ajax weergaloos. Ziyech was met drie assists de grote man.

Ajax kwam razendsnel op voorsprong nadat een vrije trap van Promes een ongelukkig tikje kreeg van Chelsea-aanvaller Abraham. Maar nog geen minuut na de openingstreffer kreeg Chelsea een penalty door een onhandige overtreding van Jöel Veltman. De penalty werd benut door Jorginho.  Daarna werd Chelsea nauwelijks meer gevaarlijk, afgezien van een afgekeurd doelpunt van Abraham die buitenspel stond.

Heer en meester

Ajax was in de eerste helft heer en meester. En dat betaalde zich uit. Ziyech zette na 20 minuten scherp voor, Promes kopte binnen. En toen moest de 43ste minuut nog komen. Ziyech nam een vrije trap vlakbij de cornervlag en zat een gaatje in de verre hoek. Via het hoofd van keeper Arrizabalaga viel de bal prachtig binnen. Halverwege de tweede helft schoot Van de Beek uitstekend binnen na opnieuw een voorzet van Ziyech.

Zo leek er geen vuiltje aan de lucht, ondanks dat Chelsea nog op 2-4 kwam door een goal van Azpilicueta.

Maar toen kwam de 68ste minuut die alles veranderde. Daley Blind kreeg een tweede gele kaart voor een te late tackle. Aanvankelijk werd er nog voordeel gegeven door de scheidsrechter, maar een schot werd geblokt door Joël Veltman in het strafschopgebied. Hands, zo bleek, dus hij kreeg ook zijn tweede gele kaart. De strafschop die erop volgde, betekende de 3-4. Even daarna viel ook de 4-4 door een doelpunt van James.

Op en neer

Daarna was het tegenhouden voor de negen Ajacieden en dat lukte wonderwel. De 5-4 voor Chelsea leek te vallen, maar het was buitenspel. In de laatste minuten golfde het spel op en neer. Ajax kon zelfs nog gevaarlijk worden door een schot van Álvarez , maar die ging er niet in. En ook Onana bracht nog enkele keren goed redding.

Ajax heeft door het gelijkspel nu 7 punten na vier duels, net zoveel als Chelsea en Valencia.