Start van hoofdcontent

Stad

nl

Sinterklaas komt zondag naar de stad: 'Bruggen en straten worden tijdelijk afgesloten'

14 november 2019, 14.00 uur · Aangepast 14 november 2019, 16.23 uur · Door Redactie

Het is bijna zover. Zondag 17 november is de intocht van Sinterklaas. De Sint en zijn Pieten varen om 10.00 uur over de Amstel naar het Scheepvaartmuseum. Rond 11.30 uur zetten ze voet aan wal en vanaf 12.30 vertrekt de parade. 

Michael Graste

De intocht heeft gevolgen voor de bereikbaarheid van de stad. Zo zijn de bruggen op de vaarroute tijdelijk afgesloten en is de IJtunnel richting centrum dicht.

De parade door de stad begint bij het Scheepvaartmuseum en gaat vervolgens langs het Waterlooplein, Rembrandtplein, De Munt en eindigt met een feest op de Dam. De straten van het parcours zijn langere tijd afgesloten voor autoverkeer en een kwartier voordat de parade langskomt, worden de hekken ook voor voetgangers gesloten.

Openbaar vervoer

Trams en bussen maken tussen 10.00 uur en 16.00 uur in het centrum ruimte voor intocht. Lijnen worden omgeleid of ingekort en sommige bushaltes worden verplaatst.

De water- en landroute tijdens de intocht - sintinamsterdam.nl

Veiligheidsmaatregelen

Er worden zondag weer zo'n 350.000 mensen in de stad verwacht die naar de intocht komen kijken. Om alles veilig te laten verlopen benadrukt Jacco Italiaander, hoofd Dienst Toezicht Water, een aantal veiligheidsmaatregelen. 'Het is belangrijk dat kinderen onder de 7 jaar een zwemvest dragen, zowel op bootjes als langs de kant. Overvolle boten worden geweerd uit de stoet en het verboden om op brugdelen te gaan zitten.' Voor de parade door de stad wijst Italiaander er op dat het echt belangrijk is dat je achter de hekken blijft staan en niet voor de praalwagens gaat lopen.

Tot slot de laatste tip van Italiaander: 'Maak er een hele gezellige dag van.'

De intocht van Sinterklaas in Amsterdam is zondag vanaf 10.45 tot 12.15 uur live te volgen via AT5  en AT5.nl. De uitzending wordt om 15.30 herhaald. Ons verlag is ook te volgen via Facebook en Instagram.

AT5