Start van hoofdcontent

Politiek

nl

'Evacuatie' konijnen Domela Nieuwenhuisplantsoen leidt tot politieke ophef

7 november 2019, 16.30 uur
Door Redactie · Foto: Pixabay.com / Pexels

Een droge lente en heel veel jonge konijntjes: het zorgde ervoor dat de nieuwe aanplant op het Domela Nieuwenhuisplantsoen binnen de kortste keren aangevreten en verdord achterbleef. De gemeente gaat nu een nieuwe poging doen, maar daarvoor moeten de wilde konijnen wijken en daar is de Partij voor de Dieren (PvdD) het niet mee eens. Raadslid Anke Bakker noemt de plannen 'onethisch'.

Om de planten op het plantsoen een nieuwe kans te geven gaat de gemeente de konijnen vangen en daarna uitzetten in Westerpark West. Maar volgens Bakker blijkt uit onderzoek dat konijnen door de 'verhuisstress' vaak massaal het loodje leggen.

'Konijnbestendig' groen

Bovendien zijn de konijnen niet de enige 'slopers' van het plantsoen. Een bewonersgroep heeft aangegeven dat ook vogels en andere stadse dieren niet met hun tandjes en snavels van al het groen af kunnen blijven. Zelfs 'konijnbestendige' planten werden in het voorjaar helemaal kaalgevroten.

Het Domela Nieuwenhuisplantsoen is veranderd in een kale vlakte / Gemeente Amsterdam

Een eerdere verplaatsing van de beestjes was niet mogelijk, omdat de konijnen veel jongen gekregen hadden. De verwachting was dat zij een verhuizing niet zouden overleven. Maar nu de jongen groot zijn durft de gemeente het wel aan.

Om het stadsbestuur toch nog op andere gedachten te brengen stelt Bakker vandaag vragen aan verantwoordelijk wethouder Laurens Ivens (SP).  Ze wil weten of de gemeente alternatieven, zoals betere afrastering van de planten heeft overwogen?  Ook vraagt ze de wethouder hoe ervoor gezorgd wordt dat het aantal sterfgevallen op de nieuwe locatie beperkt wordt? Tot slot wil ze een overzicht van alle konijnen-vangacties van de gemeente over de afgelopen vijf jaar.

De gemeente wil binnenkort beginnen met de vangactie. Het is niet zeker of de vragen van Bakker daar nog verandering in gaan brengen.