Start van hoofdcontent

Politiek

nl

'Noodknop middenhuur op losse schroeven'

9 november 2019, 13.03 uur · Aangepast 9 november 2019, 13.17 uur · Door Redactie

De maximering van middenhuur, de zogeheten noodknop, gaat mogelijk niet door.  Dat meldt het Financieel Dagblad. Er is volgens de krant te veel weerstand onder gemeenten en vastgoedbeleggers.  Wethouder wonen Laurens Ivens (SP) is groot voorstander van de noodknop om middenhuur in de stad betaalbaar te houden. 

Minister Kajsa Ollongren van Binnenlandse Zaken kondigde de 'noodknop middenhuur' begin dit jaar aan om extreme huurstijgingen in de vrije sector te voorkomen.  Met de 'knop' kan de gemeente snelle huurstijgingen tegengaan aan de hand van een percentage van de WOZ-waarde. 

Maar in de uitwerking lijkt het nu mis te gaan. Beleggers zijn niet gelukkig met maatregelen die de bestaande huurwoningen raken, omdat dat dat de waarde van hun beleggingen vermindert. 

Volgens Martijn Schut, directeur woningmarkt op het ministerie van Binnenlandse Zaken, is het beter als gemeenten zelf maatregelen nemen om huurstijgingen in het middensegment tegen te gaan. 'Als je kijkt wat gemeenten zelf al doen kom je veel verder dan wanneer je zegt: we moeten per se een landelijk kader hebben', zegt hij in het FD