Start van hoofdcontent

Stad

nl

Vijzelstraat ingrijpend aangepakt: 'De hele brug gaat eruit en wordt opnieuw teruggelegd'

26 november 2019, 13.00 uur · Aangepast 26 november 2019, 13.18 uur · Door Redactie

Er wordt hard gewerkt aan de Vijzelstraat. De straat wordt heringericht waarbij meer ruimte voor voetgangers en fietsers komt. Ook de drie bruggen worden gerenoveerd. Op dit moment worden de kabels en leidingen in de straat vervangen.

AT5

De reden voor de herinrichting is de toenemende drukte in de straat. In de nieuwe situatie rijden auto's op de trambaan en zijn er bredere fiets- en voetpaden. De bruggen worden gerenoveerd omdat ze niet in goede staat verkeren. 'We halen de bruggen eruit, verbeteren ze en leggen ze vervolgens terug op hun plek,' vertelt Wouter Lindenbergh in het AT5-programma Het Verkeer.

Renovatie bruggen

In november 2015 bleek na onderzoek dat de bruggen niet in goede staat verkeren. De bruggen zijn niet onveilig, maar kunnen in hun huidige staat geen generatie meer mee.

Het uiterlijk van de bruggen over de Herengracht en Keizersgracht verandert niet omdat ze rijksmonumenten zijn. De bruggen liggen in het tracé van het project Rode Loper. De Rode Loper omvat de herinrichting van de openbare ruimte van Damrak – Rokin – Munt – Vijzelstraat en Vijzelgracht – Ferdinand Bolstraat tot aan de Van Ostadestraat.

Gevolgen voor het verkeer

De Vijzelstraat blijft tijdens de werkzaamheden goed bereikbaar voor fietsers en voetgangers. Vanaf 6 januari 2020 is de Vijzelstraat tussen het Muntplein en de Herengracht afgesloten voor al het gemotoriseerd verkeer dat richting het zuiden rijdt. De weg richting Muntplein blijft wel toegankelijk. Tram 24 rijdt van 6 januari 2020 tot en met juni 2021 niet door de Vijzelstraat. Metro 52 is dan het alternatief voor de ov-reiziger. De werkzaamheden zijn eind 2021 gereed.

Kijk voor meer informatie op Amsterdam.nl/wegwerkzaamheden