Start van hoofdcontent

Politiek

nl

Groot Wassink: 'Verplichte tegenprestatie bijstandsgerechtigden gaat echt niet helpen'

21 november 2019, 18.30 uur · Door Redactie

Bijstandsgerechtigden in alle Nederlandse gemeenten moeten verplicht een zogenoemde tegenprestatie gaan leveren voor hun uitkering. Wethouder Rutger Groot Wassink, fervent tegenstander van zo'n tegenprestatie, laat op Twitter weten 'not amused' te zijn met het besluit. 

AT5 / Luuk Koenen

'De verplichte tegenprestatie hebben we helemaal niet nodig. Deze week is de Participatiewet geëvalueerd, die laat ook zien dat dit soort dwangmiddelen en verplichtingen eigenlijk helemaal niet werken. Ik vind het symboolpolitiek', aldus de wethouder tegen AT5. 'Eigenlijk zeg je dan daarmee tegen mensen die nu een uitkering hebben, die bijvoorbeeld een arbeidsbeperking hebben: als je die maar genoeg dwingt dan komt het wel goed. De praktijk is vele malen weerbarstiger. Het gaat echt niet helpen.'

Middels een kamerbrief informeerde staatssecretaris Sociale Zaken en Werkgelegenheid Tamara van Ark de Tweede Kamer gisteren over de maatregel. Nu gaan gemeenten nog erg verschillend om met tegenprestaties en hebben ze hier een grote mate van beleidsvrijheid in. Eerder riep Van Ark het vorige college al eens op het matje.

'Als je in de bijstand zit, moet je voor iedereen die de bijstand ophoest laten zien dat je je best doet, via die tegenprestatie. In Amsterdam wordt, door die tegenprestatie niet te hebben, de wet niet nageleefd, en dat kan niet', zei ze toen.

Groot Wassink uitte op Twitter al snel zijn ongenoegen over de maatregel. 'Ehhh, NEE! Dit helpt gemeenten totaal niet om meer mensen aan het werk te helpen', is hij duidelijk. Groot Wassink liet al vaker weten niet positief tegenover zo'n tegenprestatie te staan. In een volgende tweet deed de wethouder er nog een schepje bovenop. 'Een onzinnige maatregel die geen mens extra aan het werk helpt. Geboren uit wantrouwen en disciplineringsdrift. Schadelijke symboolpolitiek.'

AT5