Start van hoofdcontent

Stad

nl

ABN Amro sluit meerdere geldautomaten na reeks plofkraken

28 november 2019, 16.15 uur · Aangepast 28 november 2019, 20.11 uur · Door Redactie

ABN Amro sluit deze week zo'n tien geldautomaten na een reeks plofkraken in de stad. De automaten worden buiten gebruik gesteld om de veiligheid van omwonenden te kunnen waarborgen. 

'Samen met de politie en de gemeente is er per automaat een analyse gemaakt. Bij de automaten die we weghalen, wonen direct mensen in de buurt', legt een woordvoerder van ABN Amro uit. Het gaat onder meer om de automaat op het August Allebéplein in Nieuw-West. 

Het sluiten van de automaten is volgens de bank een tijdelijke maatregel. Of er op een andere plek een automaat terugkomt of niet, wordt later bepaald.

'Onwenselijk'

Burgemeester Halsema noemde geldautomaten in de buurt bij woningen deze week al 'onwenselijk'. Er zijn dit jaar al dertien plofkraken en pogingen daartoe gepleegd.

De geldautomaat op het August Allebéplein is inmiddels dichtgetimmerd

'Maatschappelijk probleem'

Twee andere grote banken in de stad, ING en Rabobank, nemen geen extra maatregelen. Automaten van ABN zijn de afgelopen tijd dan ook veel vaker doelwit geweest.

'Het is wel een dilemma. Moet je het preventief doen om te voorkomen dat er een plofkraak wordt gepleegd, of niet? Er is ook nog steeds een grote behoefte aan contant geld. We sluiten de automaten daarom niet, maar we houden het zeker goed in de gaten. Bij plofkraken wordt zoveel geweld gebruikt, het is echt een maatschappelijk probleem geworden', zegt een woordvoerder van ING.

Ook de Rabobank treft momenteel geen maatregelen. 'Het heeft wel volop onze aandacht. We hebben al onze automaten in 2017 onder de loep genomen en houden nauw contact met andere banken en de politie, want veiligheid van omstanders en omwonenden staat voorop', aldus een woordvoerder van de Rabobank.