Start van hoofdcontent

Politiek

nl

Proef met afvalboot mislukt, gemeente doet nieuwe poging

28 november 2019, 22.08 uur · Door Redactie

Het is de gemeente dit jaar niet gelukt om in een klein deel van het centrum een afvalboot te laten varen. De aanbesteding is namelijk mislukt. Volgend jaar wordt er een nieuwe poging gedaan.

Dat schrijven de wethouders Marieke van Doorninck (Duurzaamheid) en Laurens Ivens (Reiniging) vandaag in een brief aan de gemeenteraad. Ze benadrukken in de brief dat het regelen van de inzameling van bedrijfsafval via het water niet eenvoudig is.

Regie noodzakelijk

'Het laten varen van een soort hop-on hop-off boot door de grachten voor het afvoeren van bedrijfsafval kan de gemeente, vanwege het ontbreken van bevoegdheden, niet zomaar realiseren', schrijven Van Doorninck en Ivens. 'Veel verschillende partijen zijn in de stad actief met het inzamelen van bedrijfsafval. Om gehoor te geven aan de wens om bedrijfsafval over water te vervoeren is geconstateerd dat regie noodzakelijk is.'

De gemeente wilde daarom een proef doen in het gebied De 9 Straatjes. Bedrijfsafval werd daar bestempeld als huishoudelijk afval, zodat de gemeente verantwoordelijk werd voor de inzameling en verwerking. Daarna is er gezocht naar een geschikt bedrijf dat een afvalboot kon laten varen. Twee bedrijven meldden zich aan voor de aanbestedingsprocedure, maar die mislukte. 

Niet toereikend

Wel is er daarna nog met een van de twee partijen onderhandeld, maar dat bedrijf zei de klus niet voor het geld dat de gemeente ervoor over had te kunnen doen. 'Gedurende onderhandelingen met deze partij heeft de gemeente geconstateerd dat het plafondbedrag opgenomen in de aanbesteding niet toereikend is om de ambities van een duurzame, schone en leefbare stad te realiseren', schrijven Van Doorninck en Ivens.

Eind vorige maand is besloten om later weer verder te gaan met de proef. In het voorjaar van 2020 wordt er een nieuwe aanbesteding gestart.

Andere vuilnisboot

Overigens is er in de stad al minstens één vuilnisboot actief. Het bedrijf achter die boot gaf vorig jaar aan graag te willen uitbreiden, maar dat ging vanwege de regelgeving van onder meer de gemeente lastig.