Start van hoofdcontent

Stad

nl

Jay-Ronne (18) vermoord met kapmes, verdachten vandaag voor de rechter

5 december 2019, 07.00 uur · Aangepast 5 december 2019, 07.57 uur · Door Redactie

De in september vermoorde drillrapper Jay-Ronne Grootfaam (18) is met een kapmes doodgestoken. Vandaag staan de twee verdachten voor het eerst voor de rechter in een zogeheten pro-formazitting. Alexio F. (18) en Yamanney A. (20) worden door het Openbaar Ministerie verdacht van moord. 

De steekpartij vond 3 september aan het begin van de avond plaats bij de flat Florijn in de Bijlmer. Een steekwond in de halsstreek werd Jay-Ronne uiteindelijk fataal. Volgens justitie is de 18-jarige jongen met een machete gestoken. Door de moord liepen de gemoederen hoog op in de Bijlmer. Er werd onder andere een mars tegen geweld georganiseerd.

Drillrapper

Jay-Ronne was drillrapper. Een muziekscene die sinds een aantal jaren in opkomst is in Zuidoost. Drill is een vorm van rap die is overgewaaid vanuit Chicago naar Zuid-Londen. Het bereikte een paar jaar geleden Amsterdam. Met gewelddadige teksten en een snel tempo proberen de rappers een inkijk te geven in het harde leven van jongeren in een buitenwijk.

De bijnaam van Jay-Ronne was RS. Zijn bijnaam kwam veelvuldig voorbij in verschillende drills. Hij bedreigde andere mensen en was zelf ook het doelwit van bedreigingen. Of er een verband is tussen de video's en de moord op Jay-Ronne is onderdeel van het onderzoek van de politie.

'Wapenbezit gemeengoed'

Politiechef Frank Paauw zei na de moord over wapenbezit onder minderjarigen: 'Soms zie je jongeren onder de vijftien jaar die al met een mes rondlopen. Het wapenbezit zelf, het bij zich dragen van messen, begint gemeengoed te worden. Het is vreselijk. Dit geeft alleen maar de urgentie aan dat we de huidige aanpakken nog veel meer intensiveren.'

Enkele dagen na de steekpartij werden de twee verdachten aangehouden. Alexio F. (18) en Yamanney A. (20) meldden zichzelf op een politiebureau en zitten sinds hun arrestatie vast. Vandaag is de eerste inleidende zitting. Daar zal onder andere over de voortgang van het onderzoek naar de moord gesproken worden.