Start van hoofdcontent

Politiek

nl

Weesp mag na fusie met Amsterdam zelf bepalen wat er in Weesp gebeurt

11 december 2019, 21.08 uur · Door Redactie

Als Weesp over twee jaar onderdeel wordt van de gemeente Amsterdam, mag de stad nog wel zelf blijven bepalen wat er daar gebeurt. Weesp krijgt namelijk een gekozen volksvertegenwoordiging in de vorm van een 'bestuurscommissie'. 

Stadhuis Weesp

Dat is het resultaat van langdurige onderhandelingen over de samenvoeging van de twee gemeenten, meldt NH Nieuws.

Gemeenteraad in het klein

Vanaf 2022 moeten Weesp en Amsterdam één gemeente gaan vormen. De Weespers zullen dan - gelijktijdig met de gemeenteraadsverkiezingen van dat jaar - een eigen volksvertegenwoordiging kiezen. Deze krijgt de vorm van een 'bestuurscommissie': een soort gemeenteraad in het klein.

Op haar beurt kiest de bestuurscommissie dan weer een dagelijks bestuur dat 'binnen de stedelijke beleidskaders van Amsterdam' haar eigen afwegingen en keuzes kan maken. Weesp krijgt een eigen budget waarmee het de stad zelf kan blijven vormgeven onder het toezicht van Amsterdam. 

'Unieke karakter'

Door Weesp zeggenschap te laten houden over de eigen stad willen Weesp en Amsterdam ervoor zorgen dat 'deze veranderingen zo min mogelijk ingrijpen in het leven van de Weespers en dat het unieke karakter van Weesp behouden blijft'.

De gemeenteraden van Weesp en Amsterdam moeten nog wel een definitief besluit nemen over het plan. Dat gebeurt begin volgend jaar.