Start van hoofdcontent

Misdaad

nl

Eerste openbare zitting na moord op Derk Wiersum: 'Nooit eerder vertoond megaproces'

12 december 2019, 19.54 uur · Aangepast 13 december 2019, 16.16 uur · Door Redactie

Het was de eerste openbare zitting na de moord op advocaat Derk Wiersum. Vandaag ging in de zwaar beveiligde rechtbank op Schiphol het Marengo-proces verder tegen onder andere Ridouan Taghi. Daarbij werden enorme veiligheidsmaatregelen getroffen.

AT5

Zo mocht de pers de zaak alleen vanuit een aparte ruimte volgen via een videoverbinding. Daarbij kwam wel per ongeluk kroongetuige Nabil B. korte tijd in beeld. 'Dit had nooit mogen gebeuren', beaamde de rechtbank meteen. Tijdens de tweede zittingsdag hoopt de rechtbank zich te verbeteren.

Advocaat Nabil B. 

Opvallend was bovendien dat er nog geen nieuwe advocaten waren voor B., hoewel daar in verschillende media over gesproken werd. De enige overgebleven advocaat van B. - na de liquidatie van Derk Wiersum - gaf er gisteren dan ook officieel de brui aan. 

'We hebben van zijn raadsman een bericht gekregen dat hij de verdediging neerlegt. Het enige bericht dat wij nu hebben is dat hij nog geen nieuwe advocaten heeft', aldus de voorzitter van de rechtbank. 

Taghi

De voormalige advocaat van Taghi was vandaag wel aanwezig. Inez Weski staat namelijk nog twee andere verdachten bij in het proces, dat in haar ogen overigens onrechtvaardig is.

Daarom legde ze de verdediging van Taghi - die volgens justitie de opdrachtgever van een reeks liquidaties is - ook neer. Volgens Weski had dat niks te maken met de liquidatie van Wiersum. 'Dat kan niet, die beslissing was al aangekondigd en al veel langer daarvoor genomen', vertelde ze aan AT5

'Ongelofelijk optimistisch'

Maar daardoor zit ook Taghi voorlopig zonder advocaat, in een zaak waarin nog niet eens besproken wordt wie er achter de moord op Wiersum zat. 'Ik hoorde het Openbaar Ministerie vanochtend zeggen dat ze mikken op een inhoudelijke behandeling in het najaar, dat lijkt me ongelofelijk optimistisch', vertelde rechtbankverslaggever Saskia Belleman. 

Ze somde het nog eens op: 'Meerdere moorden, meerdere pogingen tot moord, deelname aan een criminele organisatie en in totaal 17 verdachten. Een megaproces zoals we dat nog niet eerder hebben meegemaakt in Nederland.'

Morgen komt de zaak opnieuw aan bod in de rechtbank op Schiphol.