Start van hoofdcontent

Stad

NL
V

#Amsterdamontwapent: Zuidoost start actie tegen wapengeweld

13 december 2019, 07.00 uur · Aangepast 13 december 2019, 07.38 uur · Door Redactie

In Zuidoost gaat vandaag een campagne van start tegen wapengeweld. Het afgelopen jaar kwamen er in het stadsdeel namelijk zes mensen om het leven door schiet- en steekincidenten. Uiteindelijk zal de campagne ook uitgerold worden in andere delen van de stad. 

Om het gebruik van wapens te ontmoedigen zetten moeders, buurtbewoners en netwerkorganisaties in samenwerking met de gemeente een actie op touw. Een week lang rijdt een bus rond met betrokkenen om het gesprek aan te gaan met jongeren.

Ook start er een online campagne, waarbij jongeren wordt gevraagd foto's van een 'ontwapenende pose' aan te nemen. Met de campagne willen de initiatiefnemers een breder bewustzijn creëren. 

'Het geweld moet gewoon stoppen, simpel gezegd', stelt presentator en influencer Défano Holwijn, die betrokken is bij de actie. 'Het is de afgelopen tijd vaker voorgekomen dan normaal. Daarom zijn dit soort dingen nodig: we bieden een tegengeluid.'

Herdenking Jay-Ronne Grootfaam bij Florijn

'Dit moet anders'

Dit jaar werd er al verschillende keren stilgestaan bij het vele wapengeweld in Zuidoost. 'Dit moet anders', zei de moeder van Gondilio Lowland tijdens een herdenking afgelopen oktober. De 19-jarige jongen uit Zuidoost werd na een ruzie in zijn buik geschoten en overleefde het niet. 

Ook na de dood van Jay-Ronne Grootfaam werd opnieuw opgeroepen te stoppen met het geweld. 'Het moet stoppen nu. Zinloos geweld moet echt stoppen nu',  zei een aanwezige. 

Incidenten 

Van de zes mensen die sinds januari in Zuidoost door wapengeweld omkwamen, overleden vier mensen na een schietpartij en twee mensen na een steekpartij.

Hieronder een overzicht van alle incidenten, met verwijzingen naar de verhalen die AT5 daarover schreef:

'We willen hierover praten met jongeren die in de toekomst wellicht hier ook mee te maken krijgen', stelt Holwijn. Hij hoopt een goede invloed op hen uit te kunnen oefenen. 'De campagne zou je ook kunnen zien als influencen. We willen ze van jongs af aan meegeven dat dit niet de weg is om te bewandelen. Het kan ook anders.'

Naar alle hotspots

De campagnebus rijdt vanaf vandaag tot en met 20 december door het stadsdeel en gaat langs verschillende hotspots.

Of het mogelijk is om hiermee ook echt voor veranderingen te zorgen, blijft afwachten. 'Maar dit is beter dan thuiszitten. We zetten nu de eerste stap en kunnen daardoor kijken hoe we dit verder op kunnen pakken', aldus Défano.