Start van hoofdcontent

Misdaad

nl

'Uitlevering Taghi kan heel lang gaan duren'

17 december 2019, 19.25 uur · Door Redactie

Nu Nederlands meest gezochte crimineel Ridouan Taghi gisteren in Dubai is aangehouden, zet justitie alles op alles om hem aan Nederland uitgeleverd te krijgen. Iets wat normaal gesproken niet makkelijk is gezien er geen uitleveringsverdrag is met de Verenigde Arabische Emiraten. Volgens Kerem Canatan, advocaat gespecialiseerd in Internationaal Strafrecht, kan dit proces maanden in beslag nemen.

Opsporing Verzocht

De reden dat er geen uitleveringsverdrag bestaat tussen de twee landen is volgens Canatan simpel uit te leggen. 'Landen die een uitleveringsverdrag met elkaar hebben gaan ervan uit dat de rechtsstaten ongeveer hetzelfde zijn. Maar landen waarin we niet zoveel vertrouwen hebben in de rechtsstaat of die bepaalde straffen hebben zoals lijfstraffen op de doodstraf: daar sluit Nederlands geen verdragen mee af', legt hij uit.

Maar in dit geval heeft justitie er in ieder geval al het vertrouwen in de autoriteiten in Dubai Taghi zullen uitleveren. Ook de politiechef van Dubai sprak vandaag uit daarvan uit te gaan. 'Iedereen denkt dat je een uitleveringsverdrag nodig hebt', zei hoofdofficier Fred Westerbeke. 'Er zijn ook andere verdragen op basis waarvan uitlevering mogelijk is.'

Verzet tegen uitlevering

Canatan vermoedt dat Westerbeke doelt op een internationaal VN-verdrag uit 2000, dat gaat over grensoverschrijdende misdaad. Met dit verdrag zou de uitlevering van Taghi gerealiseerd kunnen worden. De advocaat denkt dat dit uiteindelijk ook zal gebeuren, maar ook dat het lang kan duren voor de crimineel in een Nederlandse cel zit. 

'Dat hangt met name af van zijn verzet daar. Dus of hij alle procedures doorloopt om zich te verzetten tegen zijn uitlevering. Dat kan allemaal heel lang gaan duren. In de Nederlandse procedure kan dat zomaar 15 maanden duren. Ik weet niet hoelang het daar duurt, maar dat zullen we moeten zien', aldus Canatan.