Start van hoofdcontent

Politiek

nl

Politie treedt voortaan direct op tijdens kraakactie

17 december 2019, 18.32 uur · Aangepast 17 december 2019, 19.35 uur
Door Redactie · Foto: Inter Visual Studio / Lorenzo Derksen

De gemeente, politie en justitie hebben het kraakbeleid aangepast. Hierdoor moeten gekraakte panden sneller worden ontruimd en moet kraken minder aantrekkelijk worden.

Dat laat burgemeester Halsema vandaag weten in een brief aan de gemeenteraad. Krakers werden de afgelopen jaren zelden aangehouden, waardoor het kraken volgens Halsema op dit moment als 'risicoloos en anoniem' wordt gezien. Dat zou door het nieuwe beleid anders moeten worden.

Quote

'Bij heterdaad wordt direct opgetreden, tenzij het risico op escalatie reëel is'

femke halsema, burgemeester

De politie moet straks ook meteen in actie komen als krakers op heterdaad worden betrapt. 'Voorheen werd in beginsel niet opgetreden in geval van heterdaad, maar eerst de feitelijke situatie uitgezocht. (...) Het gehanteerde uitgangspunt ten aanzien van heterdaad wordt daarom als volgt gewijzigd: Bij heterdaad wordt direct opgetreden, tenzij het risico op escalatie reëel is', schrijft Halsema. Wel blijft het zo dat er niet ontruimd wordt als een pand leeg staat.

Krakers spannen nu vaak een kort geding aan tegen een komende ontruiming. Dat lijken ze vooral te doen om tijd te winnen, want een kort geding wordt regelmatig door de krakers weer ingetrokken. Daarom worden kort gedingprocedures vanaf nu eerder ingepland. Dat moet binnen twee tot drie weken gebeuren, in plaats van de huidige zes tot acht weken. 

Quote

'Politie en OM krijgen vaker zicht op recidiverende dan wel schade en/of overlast veroorzakende krakers'

femke halsema, burgemeester

Ook worden de namen van krakers genoteerd. Om dit makkelijker te maken worden ontruimingen niet altijd vooraf aangekondigd. 'Daardoor kan de identiteit van krakers worden vastgesteld en krijgen politie en OM vaker zicht op recidiverende dan wel schade en/of overlast veroorzakende krakers', schrijft Halsema in de brief.

Tijdens een uitzending van het AT5-programma Het Gesprek met de Burgemeester in augustus zei Halsema al dat er werd overwogen om het kraakbeleid te veranderen. Dat zei ze naar aanleiding van de kraak van een pand in Westpoort, waarbij de ondernemer door krakers van asielactiegroep We Are Here werd weggestuurd. 'Dit kan niet de bedoeling zijn', vond Halsema.

Quote

'Het gaat steeds vaker om panden die in gebruik of onveilig blijken te zijn'

FEMKE HALSEMA, BURGEMEESTER

In de brief van vandaag schrijft de burgemeester ook over We Are Here. Volgens  Halsema zijn er de afgelopen zomer relatief veel panden gekraakt door de groep en lijkt er sprake van 'verruwing' te zijn. 'Waar voorheen vooral langer leegstaande panden werden gekraakt, gaat het steeds vaker om panden die in gebruik of onveilig blijken te zijn omdat er anno 2019 nu eenmaal steeds minder sprake is van leegstand.'

Het nieuwe beleid is nu al van kracht. Mogelijk komt het morgen wel kort ter sprake in de gemeenteraadsvergadering, want GroenLinks heeft aangegeven opheldering te willen over de uitspraken van Halsema over We Are Here.