Start van hoofdcontent

Stad

NL
V

Café Kadoelen maanden na ontruiming nog steeds een bouwval

19 december 2019, 15.03 uur · Aangepast 20 december 2019, 13.13 uur · Door Redactie

Café Kadoelen in Noord is nog steeds een bouwval. De eigenaar beloofde in februari al het gebouw op te gaan knappen, maar daar lijkt tot nog toe geen sprake van te zijn. 'De aannemer is er nu mee bezig, dat duurt allemaal wel even', luidt zijn reactie. 

AT5

De eigenaar zou al wel om tafel zijn gegaan met een architect, laat een woordvoerder van stadsdeel Noord weten. 'Maar er ligt nog geen vergunningsaanvraag voor bouwwerkzaamheden', vertelt ze.

Volgens haar mag de eigenaar het café slopen en opnieuw opbouwen, onder de voorwaarde dat er een café op deze plek blijft bestaan. 'Tussen het café en de bestaande bebouwing mag nog wel een woning worden toegevoegd', vertelt ze.

Monument

Eigenaar Ferry Prud'homme de Lodder wilde het pand in de zomer van 2018 eigenlijk al laten slopen. Hij zou plannen hebben gehad om er twee woningen neer te zetten, maar daar kreeg hij uiteindelijk geen toestemming voor. Het café bestaat namelijk al sinds 1631 en staat geregistreerd als een horecamonument. 

AT5

Krakers

Dat betekende wel dat het pand ondertussen leeg bleef staan en daardoor behoorlijk verloederde. Krakers besloten daarom begin dit jaar hun intrek te nemen in het gebouw, met als voornemen om hier weer een café te beginnen dat 'voor iedereen open' moest zijn.

'Amsterdam Noord wordt immers langzaamaan een oord voor enkel elitewoningen en yuppenbarren', legden ze uit. In februari moesten de krakers vertrekken van de politie. Vervolgens maakte Prud'homme de Lodder het gebouwtje onbewoonbaar door de ramen te laten intikken en de dakkappel weg te halen. 

Toekomstplannen

Hiervoor had Prud'homme de Lodder overigens geen vergunning gekregen van het stadsdeel. Hij moest daarom de sloopwerkzaamheden weer ongedaan maken.

Maar inmiddels lijkt er nog geen aanstalten gemaakt te zijn om het pand te verbouwen. 'We houden het wel in de gaten', laat de woordvoerder weten. 'De eigenaar moet het pand in principe winter -en waterdicht maken. Maar in eerste instantie is hij zelf aan zet.'

Volgens de gemeente zijn er meer mensen die plannen hebben voor het pand. 'Maar dan moet het wel verkocht worden. En eerder werd er een bizar hoge prijs voor die plek gevraagd.'