Start van hoofdcontent

Misdaad

nl

OM over geweld onder jongeren: strafrecht gaat het niet onder controle krijgen

26 december 2019, 07.00 uur · Aangepast 26 december 2019, 10.53 uur · Door Redactie

Het Openbaar Ministerie (OM) in Amsterdam maakt zich zorgen over jongeren die sneller naar steek -of vuurwapens lijken te grijpen. 'Mijn zorg is groot, omdat je ziet dat het aantal incidenten met jonge mensen die schieten of steken, toeneemt.'

AT5

Dat zegt hoofdofficier van justitie John Lucas in het eindejaarsinterview met AT5.  Eén van de zaken die in de terugblik op 2019 voorbij komt, is de zeer gewelddadige steekpartij in Zuidoost, afgelopen september, waarbij een 18-jarige jongen om het leven kwam. 

Rapper doodgestoken met machete

Rapper Jay-Ronne Grootfaam (18) werd doodgestoken voor de flat Florijn in Zuidoost. Volgens het Openbaar Ministerie werd daarbij gebruikt gemaakt van een kapmes. Twee verdachten (18 en 20 jaar oud) zitten nu vast. Volgens justitie behoorden zowel het slachtoffer als de verdachten tot rivaliserende rapgroepen, die elkaar in video's naar het leven staan. 

'Mijn zorg is groot: je ziet dat jonge mensen heel makkelijk tot geweld komen en daar vervolgens dan weer raps over maken. Dat maakt me wel heel zorgelijk en ook bang voor de toekomst: dat je het niet helemaal onder controle krijgt', zegt Lucas. Eerder uitte ook hoofdcommissaris Frank Paauw al zijn zorgen over jongeren die zich makkelijk bewapenen. 

De hoofdofficier van justitie benadrukt dat oppakken, vervolgen en veroordelen niet genoeg is. 'Het strafrecht gaat het niet onder controle krijgen. Wij kunnen het oppakken en de afschuwelijke uitkomsten van dit soort gevechten bestraffen, maar de basis, de oplossing, hiervan zit in de wijk zelf. Je moet dit als samenleving niet willen en niet aanvaarden', stelt Lucas. 

Quote

'Je ziet dat het aantal incidenten toeneemt: jonge mensen die schieten of steken'

John lucas, hoofdofficier van justitie

Toch beseft hij dat dat makkelijker gezegd is dan gedaan. 'Omdat veel jongeren daar in een omgeving leven waar geweld misschien wel normaal is. Ik weet niet of het door de rapvideo's komt of dat video's het gevolg zijn van het feit dat men in die geweldsomgeving leeft, maar die zorg is wel heel groot. En je ziet dat het aantal incidenten toeneemt: jonge mensen die schieten of steken.'

Vorige maand werd een 21-jarige man tot 12 jaar cel veroordeeld voor het doodschieten van een andere rapper: de 18-jarige Gondilio Lowland, alias 'Bolle'. De moeder van het slachtoffer hield in oktober van dit jaar een toespraak bij de herdenking van haar zoon. Daarin zei ze dat ouders hun kinderen beter in de gaten moeten houden: 

'Ik sta hier om jullie allen toe te spreken. Om jullie wakker te schudden: dit moet anders. Ouders en verzorgers: sta op. Steek meer aandacht en tijd in je kind. Wees betrokken en als je hulp nodig hebt, pak je kind dan bij de hand en zoek hulp. Er zijn genoeg instanties die je kunnen helpen bij de opvoeding. Kijk en luister naar je kind. Ze zijn onze toekomst van morgen', vertelde de moeder van rapper Bolle. 

'Strafrecht alleen is niet de oplossing'

De hoofdofficier kan zich vinden in deze woorden. 'Ik denk dat dáár de verandering in gaat plaatsvinden.' Lucas is zich bewust van een zwijgcultuur in de richting van politie en justitie. 'Aanspreken en zeggen: dit vinden wij niet acceptabel, daar begint het mee. Een zwijgcultuur doorbreken, is best ingewikkeld op het moment dat er veel geweld is, dat realiseer ik mij ook. En tegelijkertijd: als je een verandering wil brengen, zal die daar moeten beginnen. En dan kan het strafrecht alleen de ernstige zaken er vanaf halen, maar dat levert uiteindelijk niet de fundamentele veranderingen op.'

AT5 blikt terug op 2019 met John Lucas, de waarnemend hoofdofficier van justitie in Amsterdam. Hij neemt de taken waar van Nicole Zandee, die tijdelijk met ziekteverlof is. Het volledige interview wordt vrijdag 27 december uitgezonden om 17:15, 18:15 en 22:15 en is vanaf vrijdag ook in zijn geheel terug te vinden op AT5.nl