Advertentie
Achtergrond
Wat is de rol van 'drills' bij fatale steekpartij Zuidoost? 'Ze praten niet alleen over steken, ze steken echt'
Terwijl bewoners in Zuidoost marsen organiseren vanwege de onveilige situatie in het stadsdeel, bedreigen groepen jongeren elkaar via social media. Ook de 18 jarige Jay-Ronne die afgelopen woensdag om het leven kwam na een steekpartij, begaf zich in deze wereld. 'Ze praten niet alleen over steken, ze steken ook echt', vertelt jongerenwerker Joel Ricardo.
Verschillende groepen, bestaande uit vaak zeer jonge leden bedreigen elkaar in gewelddadige rapvideo's. De grens tussen muzikale bedreigingen en echt geweld is flinterdun. In de rapteksten is respect voor rivaliserende groepen ver te zoeken. Dit blijkt onder andere uit een schokkende video die in handen is van AT5.
Te zien is dat dat een onbekende man op de passagiersstoel van een auto zit. Hij filmt zichzelf en roept beledigingen. Op de achtergrond zijn sirenes van ambulances te horen die op de melding van de steekpartij afkomen. Hij stapt uit, laat het plaats delict zien en vertelt hoe 'RS' zojuist in neergestoken voor de flat Florijn. RS, ook bekend onder de naam TrappyDemon, is de artiestennaam van Jay-Ronne (18), die op de achtergrond voor zijn leven vecht. De volgende dag overlijdt hij aan zijn verwondingen.
Lees ook: Doodgestoken Jay-Ronne (18) herdacht in Zuidoost: 'Het geweld moet stoppen'
'Persoonlijk wil ik niet in details treden, want het is zeer pijnlijk voor de familie. Kijk, zij zijn nu aan het rouwen. Wat ik erg vind is dat dit gebeurt en de mentaliteit. Dat er iemand doodgaat en wij lachen... Dat vind ik verontrustend', aldus Ricardo.
Drill scene
Sinds een aantal jaar is de UK Drill scene in opkomst in Zuidoost. Drill is een vorm van rap die is overgewaaid vanuit Chicago naar Zuid-Londen. Het heeft een paar jaar geleden onze stad bereikt. Met gewelddadige teksten en een snel tempo proberen de rappers een inkijk te geven in het harde leven van jongeren in een buitenwijk.
De groepen komen uit alle verschillende flats en wijken. Rappers dragen zwarte kleren, zwaaien met gigantische messen, wanen zich anoniem en dragen daarom bivakmutsen. Ze lijken de UK Drill dusdanig te kopiëren dat ze messen shanks noemen, het Engelse straattaalwoord voor mes. Na een paar seconden van een willekeurige Drill-clip heb je door dat dit geen vriendelijke muziek is.
Lees ook: Zorgen om jongeren Zuidoost: 'Ik voel mij machteloos en heb een unheimisch gevoel'
Ook RS, de bijnaam van Jay-Ronne, komt veelvuldig voorbij in verschillende drills. Hij bedreigt andere mensen en is zelf ook het doel van bedreigingen. Of dit de aanleiding is voor de steekpartij wordt door de politie onderzocht.
Een anonieme buurtbewoner legt uit: 'Het is allemaal gekopieerd uit Engeland en de Verenigde Staten. Deze jongens lopen in clips met een bivakmuts, maar zijn totaal niet onbekend. Ze zijn allemaal te googelen, ze zitten gewoon op het ROC, het is gewoon onzin dat ze anoniem zijn.
Kogelvrije vesten
Joshua Kotadiny werkt als jeugdwerker en spreekt veel jongeren in Zuidoost: 'Jongeren van 18 of 19 jaar dragen gewoon kogelvrije vesten. Soms geef ik les en dan vragen leerlingen mij: 'Meneer, heeft u wel eens een kalasjnikov in uw handen gehad?' Daar schrik ik van.'
De ruzies lijken zich tussen de groepen steeds op dezelfde manier op te bouwen. Verschillende groepen dagen elkaar uit op social media en zodra iemand angst toont voor de ander, wordt dat uitgebuit. Soms delen ze foto's met wapens op Snapchat als bedreiging. 'Ik ken het verhaal van een jongen die even naar de winkel moest voor zijn moeder. Hij was alleen. Onderweg kwam hij een andere groep tegen. Hij moest rennen voor zijn leven. Nu wordt hij uitgemaakt voor lafaard in videoclips.'
Bewapenen uit angst
Jongeren zijn soms zo bang, dat ze volgens de jeugdwerkers zichzelf bewapenen. Als je op een gegeven moment in een bepaalde groep zit, ga je jezelf beschermen. Ze gaan een mes dragen ook al steek je dan niet', vertelt Ricardo.
Lees ook: Halsema over preventief fouilleren Zuidoost: 'Effectiviteit gering, negatieve gevolgen groot'
De anonieme buurtbewoner wil vooral ouders waarschuwen. Zij weten lang niet altijd wat hun kinderen op straat doen. 'Als jij tegen je moeder zegt: ik ga naar buiten. Ga je dan naar de bios? Ga je naar de studio? Ze hebben geen idee. Om nog maar te zwijgen over wie ze onderweg tegen kunnen komen.'
'Wij zijn gebroken'
Waar dit geweld stopt, is voor de buurtbewoner niet duidelijk: 'Deze jongens kunnen alleen zichzelf redden. Het komt steeds dichterbij dat je een dierbaar persoon verliest en denkt: waar is het in godsnaam allemaal goed voor?'
Joel Ricardo organiseert vanavond een gebed bij het plaats delict van de steekpartij. 'Er zijn dagen dat ik moet huilen en dat ik bid tot God. Wij zijn gebroken om te zien wat er gebeurt.'
'Ik geloof er heilig in dat deze jongens niet altijd met criminaliteit bezig zijn, ze maken muziek en willen een image neerzetten van een gang', aldus een betrokken buurtbewoner die anoniem aan AT5 zijn verhaal doet. 'Ook het imago dat het zware criminelen betreft, is volgens deze buurtbewoner niet waar. 'Ze duiken niet onder voor de politie, ze duiken onder voor elkaar. Ze maken een eigen verhaal. Het is een soort imitatie van echte gangs. Het is een wereldje dat deze jongens gewoon interessant vinden.'