Start van hoofdcontent

Stad

NL
V

Milieuzone in de stad wordt uitgebreid, sloopsubsidie voor oude diesels

9 januari 2020, 10.02 uur · Aangepast 9 januari 2020, 10.53 uur · Door Redactie

In november wordt het milieuzonegebied in de stad uitgebreid en dat betekent dat de ring A10 de nieuwe grens wordt. Dieselpersonenauto's en -bestelauto's met een emissieklasse van 3 of lager zijn vanaf dan niet meer welkom binnen de ring. Dit moet bijdragen aan een betere luchtkwaliteit in de stad

AT5

In Amsterdam gaat het om ongeveer 8000 dieselauto's die vanaf november niet meer binnen de ring mogen rijden, vertelt projectleider Herman van Vuren in AT5's Amsterdam Informeert.

'Dat zijn grofweg gezegd dieselauto's van voor 2006.' Amsterdammers die in het bezit zijn van een oude diesel, en door de nieuwe regelingen van hun auto af willen, kunnen subsidie krijgen om hun auto te laten slopen.

Sloopsubsidie

De sloopsubsidie voor het slopen van een oude dieselauto is 500 euro. Als de subsidie uiterlijk 31 maart 2020 wordt aangevraagd, komt er 250 euro extra bij. Volgens Tonie Meijer, eigenaar van sloopbedrijf, is het slopen van je auto een goede oplossing: 'Ze kunnen toch niet anders, je mag Amsterdam
niet meer in met die auto. Dus dan kun je beter dat doen dan dat je je auto op een andere manier gaat verkopen.'

Stadspashouders met een pas met groene stip krijgen een extra bijdrage voor het aanschaffen van vervangend vervoer. Bijvoorbeeld een auto die niet op diesel rijdt, een fiets of een OV-abonnement. De subsidies voor de aanschaf van vervangend vervoer variëren tussen 750 en 1.250 euro.

Informatieavonden

Van 6 januari tot en met 17 februari 2020 kunnen Amsterdammers hun mening geven over de plannen. In januari en februari organiseert elk stadsdeel een informatieavond. Daar kunnen Amsterdammers terecht met al hun vragen over de milieuzone, de subsidies en mogelijke ontheffingen.

Kijk voor meer informatie op: amsterdam.nl/milieuzone