Start van hoofdcontent

112

nl

Meer geweld tegen hulpverleners tijdens nieuwjaarsnacht: 'Schandalig en onacceptabel'

1 januari 2020, 13.35 uur · Aangepast 1 januari 2020, 15.34 uur · Door Redactie

Hulpverleners van brandweer, politie en de gemeentelijke handhaving zijn tijdens de nieuwjaarsnacht belaagd en belemmerd. Een aantal keer hebben zij zelfs moeten terugtrekken vanwege het geweld. Het aantal incidenten met geweld tegen hulpverleners is substantieel meer dan vorig jaar.

Agenten bekogeld met vuurwerk

Volgens de gemeente was de sfeer richting hulpverleners geregeld grimmig. De Amsterdamse vijfhoek (burgemeester, Openbaar Ministerie, politie, brandweer en GHOR) noemt de agressie richting personen die te hulp schieten 'schandalig' en 'onacceptabel'.

In de meeste gevallen ging het om het bekogelen van agenten met vuurwerk en het verzet tijdens aanhoudingen. Hierbij zijn meerdere agenten gewond geraakt. Ook is er een aantal steekincidenten geweest waarbij mensen gewond zijn geraakt en aanhoudingen zijn verricht. Een aantal verdachten zijn aangehouden en worden strafrechtelijk vervolgd.

Meer aanhoudingen dan vorig jaar

De politie heeft de hele oudejaarsdag tot vroeg in de ochtend haar handen vol gehad met een
constante stroom aan meldingen, meer dan vorig jaar. In totaal heeft de politie iets meer
aanhoudingen verricht dan vorig jaar. Het aantal incidenten met geweld richting hulpverleners is
substantieel meer dan vorig jaar.

Tevens kreeg de politie meerdere meldingen van schietincidenten, waarbij in de lucht werd geschoten. Daarbij zijn verdachten aangehouden en zijn er vuurwapens aangetroffen. Op de Hornweg in Westpoort werd een illegaal feest beëindigd. Op de Burgemeester van Leeuwenlaan werd opgetreden tegen een groep van honderd jongeren die brand stichtten en voor een grimmige sfeer zorgden. Een aantal van hen zijn aangehouden.

Ruim honderd brandweermeldingen

De brandweer rukte ruim honderd keer uit voor spoedeisende incidenten, dat is vergelijkbaar met vorig jaar. Opvallend was dat er veel meer voertuigbranden waren.