Start van hoofdcontent

Stad

nl

SP wil extra watertappunten vanwege loden leidingen

2 januari 2020, 17.00 uur · Aangepast 2 januari 2020, 17.13 uur · Door Redactie

Er moeten extra watertappunten komen voor bewoners van huizen met loden leidingen. Daarvoor pleit coalitiepartij SP via schriftelijke vragen aan het stadsbestuur. Dit naar aanleiding van de reportage van AT5 over de hoge concentratie lood in leidingwater op de Kramatweg in Oost.

De SP noemt de situatie van de bewoners aan de Kramatweg 'schandalig'. Stichting !WOON testte daar, op kosten van de gemeente, het water op lood nadat verhuurder Rappagne dit weigerde.  De uitslagen zijn niet best. In sommige woningen troffen ze tien keer meer lood aan dan is toegestaan. 

Erik Flentge, fractievoorzitter van de SP is geschrokken van de uitslagen en vindt dat de gemeente meer druk moet uitoefenen op de verhuurder. 'Het is hoog tijd dat Rappagne haar verantwoordelijkheid neemt. Ik roep het stadsbestuur dan ook op Rappagne tot actie te manen’, schrijft hij. 

De SP verbaast zich daarnaast over de lange termijn die woningcorporatie Ymere voorspiegelt. Volgens hem communiceert Ymere dat het twee tot drie jaar gaat duren om de loden leidingen in o.a. Tuindorp Nieuwendam en Tuindorp Buiksloot te te vervangen. 'Dat is veel te lang', vindt Flentge.

Extra watertappunten
Veel bewoners willen hun kraanwater niet meer drinken en zijn aangewezen op het kopen van flessen in de supermarkt of halen water bij tappunten in de buurt. De SP wil dat er een goedkoper alternatief wordt aangeboden voor het kopen van bronwater.

Er zouden volgens de partij op korte termijn extra watertappunten in de getroffen buurten moeten komen. 'Prioriteit nummer één is het vervangen van de loden leidingen, maar totdat de leidingen vervangen zijn maken bewoners veel kosten, doordat ze geen water uit de kraan kunnen drinken. Ik roep de gemeente dan ook op de handen ineen te slaan met Waternet en te zorgen voor extra watertappunten voor getroffen bewoners.'

Tot slot zet de partij ook vraagtekens bij de verschillende meetmethodes. 'Er zou een duidelijke methode moeten zijn, die van te voren met de bewoners wordt besproken', aldus Flentge.