Start van hoofdcontent

Stad

nl

Tussenstand Ymere: zeker 125 woningen in Noord met te veel lood in drinkwater

7 januari 2020, 13.43 uur · Aangepast 7 januari 2020, 15.40 uur · Door Redactie

Tot nu toe is in zeker 125 woningen in Noord een teveel aan lood in het drinkwater gevonden. Dat meldt wooncorporatie Ymere in een tussenstand. In de woningen zat meer dan de toegestane 10 microgram lood per liter. 

Ymere heeft de afgelopen paar maanden honderden watertesten afgenomen, voornamelijk in Noord. De resultaten van 665 daarvan zijn inmiddels bekend, dat is iets meer dan de helft. In twee derde daarvan, is daadwerkelijk lood aangetroffen, ongeveer 450 woningen.

  • In 23 procent is minder dan 5 microgram per liter aangetroffen. 
  • In 22 procent lag het tussen de 5 en 10 microgram per liter.
  • In 19 procent lag het boven de  wettelijk toegestane 10 microgram. Dat zijn ongeveer 125 woningen.

Ymere gaat ervan uit dat deze percentages nauwelijks zullen wijzigen als ook de resultaten van de resterende testen binnenkomen. Nog steeds kunnen bewoners bij Ymere terecht als ze zich zorgen maken over het drinkwater. Als het onbekend is wat voor leidingen er liggen, zal Ymere een watertest uitvoeren. 

Vervangen

De woningcorporatie wil de leidingen vervangen in alle woningen waar lood is aangetroffen, ook als het maar weinig is. 'Looddeeltjes in water zijn onwenselijk. Dat willen we niet', zegt een woordvoerder. 'We hebben nu voor een groot deel in kaart waar het probleem is en we kunnen dus beginnen aan deel twee: het vervangen van de leidingen.'

Het loodprobleem kwam in oktober aan het licht toen bewoners van 1655 huurwoningen van Ymere een brief op de mat  kregen waarin werd gewaarschuwd dat woningen mogelijk zijn aangesloten op een centrale ringleiding van lood. Het gaat uitsluitend om woningen die voor 1960 zijn gebouwd. Sindsdien wordt er geen lood meer gebruikt.

'Begrijpen zorgen'

Een teveel aan lood in je lichaam heeft een negatieve invloed op de hersenontwikkeling van kinderen. Veel bewoners maken zich daarom zorgen, weet ook Ymere. 'We begrijpen dat. We willen alle vragen zo goed mogelijk beantwoorden', zegt de woordvoerder. 'Bewoners met vragen over lood en gezondheid verwijzen wij door naar de GGD.'

Ook is er kritiek op de methode die Ymere hanteert voor de watertesten. Maar volgens Ymere is de methode goedgekeurd door de onafhankelijke keuringsinstantie KIWA. De woningcorporatie zegt hard te werken aan de oplossingen.

Compensatie

Of de bewoners waar te veel lood is aangetroffen op een bepaalde manier zullen worden gecompenseerd, kon de woordvoerder nog niet zeggen. Wel is duidelijk dat als er meer lood wordt aangetroffen dan is toegestaan, zij 60 procent huurkorting krijgen tot de situatie is hersteld.