Stad

Leerlingen terug in gerenoveerd Fons Vitae Lyceum: 'Je kan legit te laat komen deze week'

8 januari 2020, 15.45 uur · Aangepast 8 januari 2020, 17.10 uur · Door Redactie

Gespannen koppies op het schoolplein van het Fons Vitae Lyceum in Zuid vanochtend. Het hoofdgebouw ging vandaag voor het eerst weer open na een flinke brand in juni 2017. Ondanks dat de afgelopen jaren best stressvol waren voor leerlingen en personeel heeft de renovatie ook veel opgeleverd. Zo is de school bijvoorbeeld helemaal van het gas af door warmtebronnen onder het schoolplein. 

Twee-en-een-half jaar geleden op 21 juni 2017 stond David Asser, rector van het Fons Vitae Lyceum, bijna met tranen in zijn ogen AT5 te woord. De dag daarvoor is er brand uitgebroken tijdens herstelwerkzaamheden aan het dak van het pand uit 1924. De conclusie een dag na de brand is dat een groot deel van het hoofdgebouw zoveel schade heeft opgelopen dat het onbruikbaar is om les te geven. Een groot deel van de kinderen volgen hun lessen in het voormalige Stelle College aan de Mr. Treublaan in Oost. 

Quote

'Ik sta nu vrolijk voor uw camera, maar het huilen staat mij nader dan het lachen'

rector David Asser na de brand

Sommige leerlingen hebben überhaupt geen herinneringen aan hoe het gebouw er voor de brand uit heeft gezien. 'Ik zit hier nu anderhalf jaar op school, maar ik ben hier nog nooit binnen geweest' zegt een tweede klasser die net door de erehaag van docenten is gelopen.

'Wij moesten onze pauzes gebruiken om heen en weer te pendelen tussen de Treublaan en onze school aan de Reijnier Vinkeleskade, dat was heel irritant' zegt een meisje op het schoolplein. 

Quote

'Alle dingen die wij toen nog niet hadden zitten er nu in.'

RECTOR DAVID ASSER

Grote veranderingen

Een brand wens je niemand toe, maar daardoor was er nu wel de mogelijkheid om alles nog mooier te maken dan voor die 21e juni in 2017. 'Alle dingen die wij nog niet hadden zitten er nu in. Op de plek waar de brand ontstond zijn nu gigantische ramen geplaatst waardoor er veel meer licht binnenvalt dan voorheen, dat moet vooral een inspirerende werking hebben op de leerlingen in het tekenlokaal dat we sinds de renovatie op deze plek hebben zitten', zegt de trotse rector. 

De school heeft na de brand veel geld teruggekregen van de verzekering waardoor de dure renovatie bekostigd kon worden. 'De gemeente heeft ook heel fijn met ons meegedacht, het idee was: 'Als we toch in deze situatie zitten, dat alles open ligt, waarom dan  niet in één keer alles goed doen'.

Bovenmatig zweten of rillen van de kou is er vanaf vandaag ook niet meer bij. 'We zijn volledig van het gas af en hebben nu 16 warmtebronnen onder het schoolplein, die liggen op 274 meter diepte. Die bronnen halen warmte uit de grond in de koude dagen en daar voeren we de warmte in af op het moment dat het buiten warm is.'