Start van hoofdcontent

Stad

nl

Gemeente trekt drie ton extra uit voor dierenhulp aan minima

8 januari 2020, 21.09 uur · Door Redactie

Het stadsbestuur zal de komende jaren 300.000 euro extra uittrekken voor dierenhulp aan minima.  Mensen met een laag inkomen die de kosten van de dierenarts niet kunnen betalen worden op die manier geholpen.

Pxhere/Creative Commons CC0

 Volgens de gemeente is er afgelopen jaren steeds meer gebruik van gemaakt van deze regeling, waardoor de kosten zijn verdrievoudigd. Deze zogeheten ADAM-regeling (Amsterdamse Dierenhulp aan Minima) bestaat sinds 2016.

Vanuit het geld voor armoedebestrijding wordt er de komende drie jaar elk jaar 100.000 euro bijgelegd. In totaal komt het bedrag voor de ADAM-regeling na de verhoging op 500.000 euro per jaar. 

Vergoedingen

Wel wordt het beleid aangescherpt: een aantal behandelingen zonder acute medische noodzaak worden niet meer (volledig) vergoed. De gemeente heeft als uitgangspunt dat het eerste dierenartsbezoek, waar chippen en registreren onder valt, voor 100 procent wordt vergoed. 

Medisch noodzakelijke behandelingen worden voor 50 procent vergoed (tot maximaal 300 euro) en de vergoeding van 50 procent van de kosten voor het steriliseren van katten blijft bestaan. Voor honden en konijnen vervalt die vergoeding. Ook vervalt voor konijnen de vergoeding voor het chippen en registreren. Overigens vervalt daarmee ook de chipplicht voor konijnen.

Richtlijnen dierenartsen

Het komende jaar moeten dierenartsen richtlijnen opstellen voor medisch noodzakelijke behandelingen. Zo wil de gemeente meer inzicht krijgen in de manier van declareren, zodat alle dieren dezelfde behandelingen krijgen en kosten beter in beeld komen.

In april vorig jaar zijn Amsterdamse huisdieren van minima sinds 2016 al tienduizend keer geholpen met gratis bezoeken aan de dierenarts.