Start van hoofdcontent

Stad

nl

Herinrichting tramhaltes Jan van Galenstraat / Hoofdweg: 'Trams hoeven straks niet meer te wachten voor het stoplicht'

16 januari 2020, 12.30 uur · Aangepast 18 januari 2020, 19.01 uur · Door Redactie

De tramhaltes op het kruispunt Jan van Galenstraat / Hoofdweg worden heringericht. Een halte is verplaatst naar de overzijde van het kruispunt en de andere halte wordt vernieuwd en toegankelijker gemaakt voor reizigers met kinderwagens en mindervaliden. AT5's Het Verkeer gaat langs bij de werkzaamheden.

AT5

Door de halte te verplaatsen naar de overzijde van het kruispunt verbetert de doorstroming van het openbaar vervoer. 'Trams krijgen hier voortaan altijd groen licht door de inmelding 200 meter voor het kruispunt. De tram kan dus direct doorrijden,' aldus omgevingsmanager Hugo van de Wijgert. 'Wat ook een voordeel is, is dat passagiers nu niet meer voor het stoplicht op de deur kunnen kloppen met de hoop dat de deuren open gaan', legt van de Wijgert uit. 

Het is een mooie klus

Op dit moment wordt de oude halte, ter hoogte van Hoofdweg 405 t/m 425, verwijderd. Een chauffeur die we spreken vindt het een mooie klus, hij voert het zand wat onder de oude halte vandaan komt af naar een depot. 'Het is belangrijk dat ik een zeiltje over het zand leg anders waait het straks uit de bak als ik ga rijden.' Als deze werkzaamheden klaar zijn gaan we eind januari starten met het vernieuwen van de bestaande halte, legt van de Wijgert uit. De halte ter hoogte van Hoofdweg 388 t/m 408 wordt breder gemaakt en aangepast aan de huidige normen.

Hoofdweg in één richting afgesloten

De werkzaamheden hebben gevolgen voor het verkeer. De Hoofdweg is vanaf de Erasmusbrug tot de Jan van Galenstraat afgesloten voor autoverkeer. Ook voor fietsers is er een omleiding. Voetgangers kunnen langs het werk. In de volgende fase, vanaf eind januari, wordt de andere richting van de Hoofdweg afgesloten voor autoverkeer. In het weekend van 21 februari tot en met 23 februari is het hele kruispunt dicht, dan wordt de straat geasfalteerd.

De werkzaamheden duren tot en met 24 februari. Kijk voor meer informatie op amsterdam.nl/wegwerkzaamheden