Start van hoofdcontent

Stad

nl

Bewoners bezorgd nadat hertesten veel meer lood in drinkwater aantonen

12 januari 2020, 20.55 uur · Aangepast 12 januari 2020, 22.47 uur · Door Redactie

Opnieuw grote zorgen bij bewoners in Noord om de hoeveelheid lood in het drinkwater. Deze week kwamen de uitslagen van de second opinions binnen en in flink wat gevallen is die uitslag veel hoger dan in eerste instantie werd gemeten. 

AT5

Roos Brouwer woont met haar vriend en twee kinderen in de Gentiaanbuurt in Noord. Ze huurt haar woning van Ymere. De corporatie verrichte een eerste test en die uitslag viel enigszins mee: 7,9 microgram lood per liter. De maximale grens is 10; daarboven kunnen gezondheidsproblemen ontstaan.

Roos vertrouwde het niet helemaal en liet een hertest uitvoeren door een ander gecertificeerd bedrijf. 'Uit die test kwam 15,4', vertelt ze. 'Ik schrok er behoorlijk van, het is bijna het dubbele.'

Compensatie op huurprijs

Ymere biedt bij huurwoningen die volgens hun eigen testen meer dan 10 microgram lood per liter water hebben, compensatie aan op de huurprijs. Maar de resultaten van een second opinion, zoals bij Roos, tellen niet mee.

'Ik vind dat onacceptabel', zegt Roos. 'Ik ben benieuwd wat de directeur van Ymere zou doen als ze zo'n mail zou krijgen. Of ze het erbij zou laten zitten als het om haar kinderen zou gaan. Dat denk ik niet. Het is niet fair.'

Koopwoningen

Ook sommige Amsterdammers die een woning van Ymere hebben gekocht, hebben grote zorgen om het lood in hun water. Liza Sonneveld woont in Nieuwendam en verving bij de koop drie jaar geleden alle loden leidingen. Toch heeft ze lood in haar drinkwater. Volgens de eerste test van Ymere zo'n 4 microgram per liter, maar ook zij liet een second opinion uitvoeren. 'Toen kwam de meting uit op 13', vertelt Liza.

De aansluiting van haar woning op het centrale waternet is van Ymere, en van lood. De kosten voor het vervangen van de leiding zullen zo'n vier- tot vijfduizend euro zijn. 'Dat stuk wordt ook benoemd als "van Ymere", dus dat is een beetje schimmig. Zij hebben ooit besloten om dat niet te vervangen, maar het zijn best wel wat kosten', zegt Liza. 

Reactie Ymere

Ymere laat aan AT5 weten te vertrouwen op het gecertificeerde bedrijf dat zij inschakelen voor de tests en legt de andere resultaten dus naast zich neer. Voorlopig zijn er dus veel zorgen en is er nog geen zicht op een structurele oplossing voor Liza, Roos en andere omwonenden.