Start van hoofdcontent

Stad

nl

Duitsland schenkt vier miljoen euro aan Nationaal Holocaust Museum

13 januari 2020, 19.21 uur · Aangepast 13 januari 2020, 19.57 uur · Door Redactie

De Duitse overheid schenkt vier miljoen euro aan het nieuwe Nationaal Holocaust Museum. Met deze nieuwe bijdrage is de voltooiing van het nieuwe museum een stap dichterbij.

Google Streetview

Dat meldt het Joods Cultureel Kwartier op hun website.

Het Nationaal Holocaust Museum, dat nu met een tijdelijke tentoonstelling gehuisvest is in de voormalige Hervormde Kweekschool, wil zich na de geplande verbouwing in hetzelfde gebouw vestigen aan de Plantage Middenlaan en de tegenovergelegen Hollandse Schouwburg.

Financiering uit Duitsland

De Duitse minister van Buitenlandse Zaken Heiko Maas zegt het belangrijk te vinden dat jongeren kennis maken met dit onderwerp.

Daarnaast laat hij weten dat Duitsland zich verantwoordelijk voelt voor de geschiedenis. 'De gedeelde herinnering aan dit donkerste hoofdstuk in onze Duitse geschiedenis maakt het belang van de verworvenheden van de Europese eenwording en de verzoening tussen Duitsland en Nederland duidelijk.'

'Komst museum waardevolle bijdrage'

Algemeen directeur van het Joods Cultureel Kwartier Emile Schrijver zegt blij te zijn met de schenking van de oosterburen. 'Met de bijdrage van de Bondsrepubliek Duitsland hebben we een partner aan boord die het belang van het debat onderschrijft. Samen geloven we met de komst van het Nationaal Holocaust Museum een waardevolle bijdrage te kunnen leveren aan de toekomst van onze rechtstaten en aan een vreedzaam Europa.'

Het nieuwe museum heeft in totaal 27 miljoen euro nodig. Dit zal worden besteed aan investeringen in beide gebouwen, educatieve programma's, een vaste tentoonstelling, programmering en de exploitatie tot en met 2026.

Met de bijdrage van de Duitse overheid is nu 21 miljoen binnen. De organisatie zegt er alle vertrouwen in de te hebben dat ze dit jaar de volledige financiering rond te krijgen.

Verbouwing

Vanaf 2 februari sluit de tijdelijke tentoonstelling in de voormalige Hervormde Kweekschool de deuren voor een verbouwing van twee jaar. Op 1 juni 2020 sluit ook de Hollandse Schouwburg tijdelijk de deuren voor de verbouwing.

In 2022 hoopt het Joods Cultureel Kwartier het nieuwe Nationaal Holocaust Museum te openen.