Start van hoofdcontent

Stad

nl

Drukte op weg en kantoren verwacht door Citrix-stop

19 januari 2020, 22.53 uur · Aangepast 20 januari 2020, 02.09 uur · Door Redactie

Het wordt mogelijk erg druk op de weg én op de kantoren van onder meer de gemeente en andere Amsterdamse instellingen die noodgedwongen het Citrix-netwerk offline haalden. Door het stopzetten van de externe toegang kunnen duizenden medewerkers niet vanuit huis werken.

Dennis van Zuijlekom

Citrix is een netwerk waarmee medewerkers van onder meer de gemeente thuis kunnen werken. De externe toegang tot dit systeem werd vrijdag halsoverkop afgesloten vanwege zorgen over een mogelijk veiligheidslek. Sindsdien kunnen ambtenaren alleen nog op kantoor toegang krijgen tot het systeem.

 Andere overheidsinstanties kampen met hetzelfde probleem. Een woordvoerder van het Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties laat aan de Telegraaf weten dat het minstens een week duurt voordat de problemen verholpen zijn. 'Het is een vervelende situatie, die vraagt om flexibiliteit van de medewerkers', vertelt de woordvoerder.

Drukke ochtendspits verwacht

Omdat thuiswerken geen optie is bij veel organisaties die gebruik maken van Citrix, moeten veel meer mensen dan gebruikelijk naar kantoor om te kunnen werken. Dit kan tot veel drukte zorgen op de weg morgen, waarschuwt de ANWB tegenover RTL.

Ook Amsterdamse universiteiten en ziekenhuizen maken gebruik van Citrix. De Vrije Universiteit haalde net als de gemeente het systeem offline. Het Amsterdam UMC liet aan AT5 weten de server uit te hebben geschakeld.