Start van hoofdcontent

Misdaad

NL
V

Emotionele slachtofferverklaring familie Rinia Chitanie: 'Het was duidelijk dat zij in haar coma nog leed'

23 januari 2020, 16.48 uur · Aangepast 23 januari 2020, 16.58 uur · Door Redactie

De familie van de verkrachte en gedode Rinia Chitanie (68) maakte vandaag tijdens de zitting gebruik van het spreekrecht. 'De gruwelijke wijze waarop dit is gebeurd, staat voor altijd op ons netvlies gebrand', vertelde de broer van het slachtoffer. 

AT5

De 20-jarige statushouder Huruy G. stond vandaag terecht, hij wordt ervan verdacht Chitanie te hebben verkracht en haar dusdanig zwaar te hebben mishandeld, dat zij uiteindelijk overleed aan haar verwondingen. 

'Ze was onherkenbaar'

'Het was erg confronterend omdat wij Rinia 51 dagen lang hebben zien vechten in het ziekenhuis en in de hospice, ten gevolge van haar vreselijke verwondingen', vertelde de broer. 'Ze was onherkenbaar. Haar vriendelijke, mooie en gave gezicht was helemaal ingedeukt.'

Celibatair

Volgens de familieleden was het duidelijk 'dat zij in haar coma nog leed en een psychisch trauma had'. Daarnaast schrokken ze enorm toen bleek dat er ook nog een zedendelict had plaatsgevonden, gaf de broer aan. 'Dit is voor een ieder verschrikkelijk, maar wij vinden het van belang dat u weet dat Rinia bewust celibatair leefde.'

Impact

De vreselijke gebeurtenissen hebben een behoorlijke impact gehad op het gezin van Chitanie. 'Ik had dit nooit verwacht', sloot de broer geëmotioneerd af. 

Het Openbaar Ministerie (OM) heeft vandaag zeven jaar celstraf en tbs met dwangverpleging geëist tegen Huruy G. Over twee weken volgt de uitspraak van de rechter.