Start van hoofdcontent

Politiek

nl

Rappange zegt afspraak Ivens af: 'Wethouder ventileert ongefundeerde mening in media'

23 januari 2020, 19.00 uur · Aangepast 23 januari 2020, 23.17 uur · Door Redactie

Makelaarsbedrijf Rappange heeft een afspraak met woonwethouder Ivens afgezegd. In dat gesprek wilde de wethouder Rappange aanspreken op de loden waterleidingen in de panden, waarvan het bedrijf de verhuur regelt. Maar volgens Rob Rappange heeft de wethouder alleen maar een politieke boodschap willen brengen.

Volgens hem levert een gesprek zoals Ivens dat wilde 'geen enkele bijdrage aan het oplossen van de loodproblematiek'. Dat staat in een brief die het makelaarsbedrijf gisteren schreef aan de wethouder en die in handen is van AT5.  'Als hij ons op het matje gaat roepen zonder ons te bellen, dan haak ik af', vertelt Rob Rappange.

Quote

'Hopelijk omdat hij heel hard bezig is om loden leidingen te vervangen'

Wethouder Ivens over makelaarsbedrijf Rappange

Tijdens de gemeenteraadsvergadering zei Ivens vandaag dat hij  gehoord heeft dat Rappange de afspraak met hem geannuleerd heeft. 'Hopelijk omdat hij heel hard bezig is om loden leidingen te vervangen', vervolgde de wethouder schertsend.

Meer verwachten van volksvertegenwoordiger

In de gisteren verstuurde brief zegt Rappange teleurgesteld te zijn in de media-optredens van Ivens. 'Van een volksvertegenwoordiger, die ook ons vertegenwoordigt, mag er iets anders verwacht worden dan ongefundeerd een mening ventileren.'

Ook is het bedrijf niet te spreken over de acties van SP-raadslid Erik Flentge. Met een groep bewoners van de Kramatweg protesteerde hij vorige week voor de deur van het kantoor van Rappange. De bewoners eisen dat het bedrijf de loden waterleidingen in hun huurhuizen gaat vervangen. 

Quote

'Een houding een raadslid onwaardig'

Rappange over optreden Erik Flentge (SP)

Rappange stelt in de brief dat hun bedrijf werd 'overvallen' en dat Flentge niet openstond voor een normaal gesprek. 'Een houding een raadslid onwaardig'. Bewoners stellen daarentegen dat Rappange herhaaldelijk niet gereageerd heeft op verzoeken om de loden leidingen te vervangen.

Woningen versneld gesaneerd

Rob Rappange vertelt dat zijn bedrijf druk bezig is met de loodproblematiek. 'In een blok van 48 woningen is bij 19 woningen het lood al weggehaald en de rest gaan we nu versneld saneren.' Bij woningen waar meer dan 10 microgram lood per liter in het drinkwater zit, worden loodfilters geïnstalleerd.

Van die filters is alleen niet zeker of ze ook voldoende werken. 'Het is op dit moment daarom geen oplossing voor drinkwater waar looddeeltjes in zitten', schreef de gemeente daar deze week over.

Hoewel het bedrijf dus niet naar de afspraak met wethouder Ivens gaat, is Rappange wel aanwezig bij de expertmeeting loden leidingen die op 4 februari door de gemeente georganiseerd wordt.

Zeven nieuwe locaties met te veel lood in leidingwater

Overigens liet Ivens tijdens de raadsvergadering weten dat er opnieuw te hoge loodwaardes in het drinkwater zijn vastgesteld bij geteste gebouwen. Het gaat om in totaal zeven nieuwe gevallen, waarmee het aantal nu uitkomt op 23 locaties.

Enkele van die locaties zijn scholen, kinderdagverblijven en zelfs een consultatiebureau. Allemaal plekken waar veel kinderen en zwangeren komen voor wie het binnenkrijgen van lood extra schadelijk is. Om welke nieuwe locaties het gaat wilde een woordvoerder van de wethouder vanavond niet vertellen.