Start van hoofdcontent

Stad

nl

Paar honderd demonstranten op de Dam: '5G kost levens'

25 januari 2020, 13.52 uur · Aangepast 26 januari 2020, 14.37 uur · Door Redactie

Meer dan honderd demonstranten hebben zich op de Dam verzameld om zich uit te spreken tegen de komst van het 5G-netwerk. 

Inter Visual Studio / Robby Hiel

De demonstratie is een onderdeel van een wereldwijde 5G-protestdag. De deelnemers aan het protest vinden dat de uitrol van het 5G-netwerk moet worden tegengehouden. Dit omdat volgens hen eerst de potentiële gevaren voor mens en milieu moeten worden onderzocht door onafhankelijke wetenschappers.

Lege stoel

Op de Dam luisteren de demonstranten naar meerdere sprekers. Op het podium staat ook een lege stoel. 'Deze symboliseert de mensen, die vanwege de aanwezige straling en daardoor hun gezondheidsklachten niet persoonlijk aanwezig kunnen zijn', aldus de organisatie. Na de bijeenkomst op de Dam lopen de demonstranten richting Museumplein, waar ze tot 16.00 uur blijven. 

Binnen limiet 

Enkele dagen geleden kwam uit een onderzoek van het RIVM en Agentschap Telecom naar voren dat de blootstelling aan de elektromagnetische velden van 5G-systemen binnen de limieten van de Europese Unie blijft. 5G wordt nog niet gebruikt en het is onduidelijk wat er met de sterkte gebeurt als het wel in gebruik genomen is. Uit het onderzoek blijkt dat het belangrijk is om de ontwikkelingen te blijven volgen.

Eerder was wethouder Touria Meliani (ICT) juist kritisch op de plannen voor het uitrollen van het 5G-netwerk. Meliani zei toen 'toenemende zorgen die bestaan in de samenleving' te zien. Ook zette ze vraagtekens bij de kosten en de risico's die de aanleg van het netwerk met zich meebrengt.

AT5