Start van hoofdcontent

Politiek

nl

Noodplan Amsterdamse schoolbesturen: scholen kunnen vierdaagse lesweek invoeren

27 januari 2020, 18.00 uur · Door Redactie

Scholen in Amsterdam krijgen de mogelijkheid om een vierdaagse lesweek voor hun leerlingen in te voeren en de vijfde dag door onbevoegde professionals te laten verzorgen. Dat staat in een noodplan dat Amsterdamse schoolbesturen hebben gemaakt. 

dotmatchbox

Het plan is vandaag overhandigd aan onderwijsminister Arie Slob. In het noodplan staan verschillende maatregelen en ideeën in de strijd tegen het grote lerarentekort in de stad. De vierdaagse lesweek is een van de opvallendste plannen. 

Snelst groeiende tekort

Dat het lerarentekort op basisscholen in Amsterdam groot is, is wel duidelijk. Er zijn 384 voltijds docenten nodig. Nergens anders in Nederland loopt het tekort zo snel op als in de stad. Er worden al maatregelen genomen om het tekort terug te dringen, maar dat is volgens de schoolbesturen lang niet genoeg. 

Zo hebben de besturen drie varianten bedacht hoe de scholen zelf om kunnen gaan met het tekort. Ze willen dat de overheid de scholen hierin steunt. De varianten zullen impact hebben op leerlingen, ouders en leerkrachten, stellen de besturen. 

Vierdaagse lesweek

Een vierdaagse lesweek is dus één van die varianten, waarbij de vijfde dag door externe professionals wordt ingevuld. Het zal gevolgen hebben voor de lesstof die dan in vier dagen moet worden gegeven. Maar door de extra dag kunnen leraren wel meer tijd besteden aan lesvoorbereiding of eigen ontwikkelingsmogelijkheden, waardoor uitstroom wordt beperkt.

Een tweede variant is het vergroten van klassen. Docenten worden dan ondersteund door een klassenassistent die geen lesbevoegdheid heeft. Zaligmakend is deze oplossing niet: niet alle lokalen zullen in grootte geschikt zijn en veel scholen kunnen hun groepen niet vergroten zonder op onlogische combinatiegroepen uit te komen. 

Een derde variant is delen van de lesstof laten verzorgen door onbevoegden. Dat kunnen klassenassistenten zijn, maar ook gastdocenten uit de culturele sector. Leerlingen hebben dan les van verschillende personen. Maar ook hier zijn bezwaren: leerlingen die extra zorg nodig hebben, kunnen de dupe worden. En het kan ook voor meer onrust zorgen. 

Woningen

Bij die drie voorgestelde varianten blijft het niet: het noodplan behelst meer. Zo wordt ook actie van de gemeente gevraagd om bijvoorbeeld voor woningen voor leraren te zorgen. Nu zijn betaalbare woningen zo lastig te vinden, dat leerkrachten de stad uit gaan. Startende leraren kunnen al met voorrang kans maken op sociale huurwoningen, maar volgens de schoolbesturen is meer inzet nodig. 

Ook de regeling voor reiskosten voor docenten die buiten de stad wonen, moet volgens de schoolbesturen beter. Veel leerkrachten die van ver reizen leggen nog steeds eigen geld toe op hun reiskosten. 'Dit moet voorkomen worden', stellen de schoolbesturen. 

Op verzoek van de minister

De schoolbesturen hebben het plan gemaakt op verzoek van de minister. Ook schoolbesturen in andere grote steden zoals Rotterdam hebben een noodplan gemaakt. Het is nog niet duidelijk in hoeverre de minister de wensen van de schoolbesturen wil inwilligen. De schoolbesturen zelf zeggen verder te willen werken aan de invoering van de maatregelen. De gemeente wil daarbij helpen. 

Onderwijswethouder Marjolein Moorman schrijft vandaag aan de gemeenteraad het plan van de schoolbesturen te steunen. Maar ze uit ook haar zorgen. 'Ik vind het van het grootste belang dat de uit nood
geboren maatregelen niet de nieuwe norm worden in het onderwijs en dat negatieve effecten op
onderwijskwaliteit en kansengelijkheid uitblijven.'